010926    GLEST DELTAGANDE I ÅRETS SISTA DM PÅ BANA

Årets sista DM på bana utomhus var UDM för 12 år och "Mini-DM" för 11 och 10 år. Trist väder, som det varit en tid nu denna höst, avgjordes tävlingen i Nässjö med Stensjöns IF och IK Sisu som arrangörer. Vad man genast ser, är det verkligen glesa deltagandet. Flera klubbar uteblev helt och deras unga aktiva fick ingen chans att placera sig på dessa åldrars viktigaste tävling, Smålandsmästerskapet. Det är många namn som varit med på tävlingarna i dessa åldrar som saknas. Orsaken? Kanske den sena årstiden och att de yngre har väldigt många tävlingar under säsongen? Kanske har det blivit alltför mycket med tävlingar och att klubbarna släpper ut sina yngsta på långvägas tävlingar. Då blir det så att när UDM anordnas, så missar man det.

Åldersklassen Pojkar 11 var rent bedrövlig med glesa startfält och därför kunde vissa dominera helt och vinna många grenar, och varför deltar man inte mer i stafetterna? Enligt en enkät i dessa åldrar, så vill man ha fler lagtävlingar och stafetter. I dessa åldrar ska man ju lyssna till klientelet och ha det roligt och lekfullt. Specialiseringen bör vänta, inte sikte på resultat, utan just tävlandet.

Bästa klubb, då man räknar medaljpoäng, blev IFK Växjö. De vinner 40p före Högby IF och andra Ölandsklubben FIK Färjestaden, Bravo Öland! Hemmaklubbarna IK Sisu och Stensjöns IF hade också många ungdomar med, liksom Jönköpingsklubben Hovslätts IK. Kalmar SK "sladdade" för en gångs skull. Det verkar ju bra med 19 deltagande föreningar, men ändå, mindre deltagande än i fjol och fram för allt mycket, mycket mindre än Smålandsmästerskapet inomhus för samma ålderskategorier.

Herbert Jobäcker

Då arrangörerna inte har någon hemsida har vi skrivit in de tre främsta i varje gren, dessa hittar ni här. Segrarna finns också i vår förteckning över distriktsmästare.