020429     FRAMGÅNGAR FÖR SMÅLAND I TERRÄNG-SM

29apr: Årets Terräng-SM gick i helgen i Filipstad och vi kan notera att de blev en framgång för Småland.  Vi har räknat ihop till totalt nio guld och i kvinnornas 4000m blev det tom dubbelt Småland, då Malin Öhrn från Växjö vann före Johanna Nilsson, Högby. Man får gå tillbaka ganska långt i tiden för att finna motsvarande, till det året då IFK Växjös damer med Anette Karlsson och Camilla Benjaminsson i spetsen, vann både individuellt och i lag. Det var 1991 då Växjö tog rubbet, Anette 4000m och Camilla 8000m samt de båda lagtävlingarna. Då var förresten Malin Öhrn också med, fast hon hette Malin Johansson då, och blev trea på 4000m och var med i det segrande laget där.

På andra dagen, då de tyngsta klasserna avverkades, blev det dessutom trippel i femteplaceringar; Jessica Gylfe, Växjö i kvinnornas 4000m, Kent Claesson, Skillingaryd i män, samma sträcka och Hakarpspojkarnas Martin Söderberg på männens långa sträcka 12000m. Sedan blev det en överlägsen seger i P15 genom David Nilsson, Högby. "Nilsson-familjen" från Öland förekom väldigt markant i resultatlistorna från detta Terräng-SM.

På lördagen märks främst två segrare i 19-årsklasserna över 4000m, seniortvåan Johanna Nilsson och Mats Granström från Eksjö. Eksjö fick ytterligare en medalj, av bronsvalör, genom Peter Bergqvist i P17. I K22 över samma sträcka tog Jessica Gylfe, Växjö silverplatsen.

Smålands veteraner har för vana att härja på Terräng-SM och i år var inget undantag. Dubbelsegrar i M40 och M45 genom Lars Axelsson, Brittatorp och Anders Dahlström, Högby i M40 och Magnus Andersson, Högby och Lars Johansson, Hultsfred i M45. I M50 var Hakarpspojkarnas Lars Wykman först i mål. Här var Carl-Gustaf Nilsson, Högby trea och hustrun Katarina Nilsson sprang hem guldet i K45-klassen. Till sist tog Högby-gänget Anders Dahlström, Magnus Andersson och Carl-Gustaf Nilsson hem veteranernas lagtävling.

HERBERT JOBÄCKER

- Resultatlistan från Terräng-SM här och de Småländska medaljörerna här.