021217     ANTECKNINGAR FRÅN LEDARDAGARNA

17dec: En mer fullständig redogörelse av vad som avhandlades under ledardagarna i Nässjö 8-9/11 finns nu för den intresserade. Anteckningarna är gjorda av AnnLis Hellsten.

Till ledardagarna hade ett antal yngre ledare inbjudits som delvis hade ett eget program. Anteckningar från detta hittas här.

 

ANTECKNINGAR FÖRDA VID LEDARDAGARNA I NÄSSJÖ 8-9 NOV 2002
PLATS: HOTEL HÖGLAND

FREDAG

Kommittéerna samlades halv fyra för att arbete, dels med utvärdering av gågna året, dels med planering av kommande. 17.30 började övriga droppa in till samling med fika. 18.00 började ledardagarna med rekordstort deltagarantal, 64st.

Hans Fagher hälsade alla välkomna, meddelade att årsmötet är den 15 februari Kl 10.30 i Jönköping. På e.m går vi på hockey, en biljett/röst. Vill fler gå med från föreningarna hör av er till Hans. Han fortsatte med att dela ut "morötter" till Arne Olsson, Stefan Carlsson, Herbert Jobäcker samt Fredrik Ahlström.

TOMTEBLOSS TÄNDES (en höll i blosset, en tände på)

Curt Einarsson fick ordet i två timmar. Han undrade vad vi såg i ovanstående händelse? Ett ljus tänds för att sedan slockna, brinnande intresse, se det med ljusa ögon, vara i rampljuset en kort stund samt samarbete var det som blev svaren på frågan.

Utveckling och förändring: Det finns mycket man kan göra med mänsklig hand för så mycket är ogjort. Det är en förmån att vara ledare, man får vara tillsammans med andra. Curt gratulerade oss till att arbete med en sport som man kan mäta i exakta resultat. Att vara ledare kan jämföras med elektrisk ström, det ger både värme och ljus. Se till att inte hamna i passningsskugga där man är rädd att misslyckas och skyller ifrån sig, utan se till att göra dig spelbar, bli en vinnare.

Slut leden - tankekultur kostar inget. Ge varandra hopp, delaktivitet motiverar till utveckling. Lämna utrymme åt den enskilde att tänka själv, känna efter. En kedja är inte starkare än sin svagaste länk. Vi fick två frågor att fundera över. Hur vill du vara så att din förening får glädje och nytta av dig? Hur vill du vara så att du och dina adepter växer, utvecklas, blir lyckliga?
På detta svarade vi: Ej bra med för mycket ego, lagandan viktig, se positiva effekter, vara lyhörd, flexibel, enkel, social, ej vara rädd för arbete, stå för det man säger och gör, uppmuntra, vara en förebild samt vara nöjd med sig själv.

Curt fortsatte med visdomsord: stoppa energiläckaget, se till att saker händer, ta nya vägar, var ambitiös. Vi måste även kunna ge/se negativa aspekter där de så behövs. Kommunikation är viktig, både tala och lyssna hör till. Tala tydligt och enkelt så att alla förstår, även tystnad kan vara på sin plats ibland. Använd humorn som pedagogiskt hjälpmedel, ställ krav och spänn bågen. Man måste kunna ta de obekväma besluten. Man måste uppskatta, uppmärksamma och upptäcka förändringar. Sju viktiga sköna ord: DET LIGGER NÅGOT I DET DU SÄGER! Använd dem gärna. Se dig själv i spegeln och säg: Idag ska vi ha en bra dag ihop. Ha självtillit men var även självkritisk

Man måste ha en flexibel organisation, använd projektarbete som ej löper under för lång tid utan kanske en till två månader eller bara en enstaka gång. Se möjligheter, säg inte det går aldrig!

Du föds som en originell varelse, dö då inte som en kopia. Detta blev slutorden från Curt Einarsson och som tack för två fantastiska timmar så överräcktes en liten gåva.

Hans Fagher informerade lite om ekonomin. Budgeterat plus/minus noll verkar sluta på + 17000. Framgångar föder stipendier och förbundet gläds åt detta. Aktiviteter ger pengar, mer om detta senare.

Tidningen "Friidrott" läggs ner, enbart ett nummer återstår. För att i framtiden få information får man gå in på Svenska Friidrottsförbundet hemsida . Hjälp till med att sprida information från hemsidan genom att ta ut och dela ut information till de medlemmar som ej har tillgång till internet.

Det har kommit en skrivelse angående ett eventuellt nedläggande av distriktsförbunden, vilket vi är emot. Toppstyrning är inte bra, så det var mötets mening att Hans Fagher gör ett utkast till en skrivelse, varje förening får den hemsänd för behandling, synpunkterna går sedan tillbaka till Hans som sammanställer detta och vidarebefordrar detta till SFIF.

Carl-Gustaf Nilsson gick igenom DM-programmet för 2003. Datum ventilerades obh bestämdes. Ansökningsblanketter kommer med nästa utskick, därefter ska dessa snarast tillbaka till Herbert Jobäcker. C-G Nilsson bad oss fundera lite runt stafetterna. Hur gör vi med dem? Vi vill ju ha så många deltagare som möjligt, eller?

Nu bröt vi upp för middag, den var mycket god. Fria kvälls/nattaktiviteter tog sin börja,n, dessa skall jag inte berätta om.

LÖRDAG

Hans Fagher hoppades att natten varit god och började dagen med att informera om att det brinner i knutarna om man vill söka SM 2004. Det är bra om det går några SM på nära håll, dels ger det PR till klubben och Småland/Blekinge, dels ger det inkomster. Man slipper även långa resor så fördelarna är många. Hans bad oss att försöka leta fram en Smålänning/Bleking som kan vara ledamot i Sv FIF:s styrelse. Han påminde också om att man kan söka pengar från EU.

Carl-Gustaf Nilsson fortsatte nu med DM-programmet, mycket ventilerades och vi kom fram till att försöka med en stor DM-helg. Se det preliminära programmet och glöm inte att söka DM till nästa år, glöm ej heller att förhandsboka idrottsplatserna.

Hans Fagher om föreningarnas möjligheter att tjäna pengar: Ska man bli bra kostar det pengar. Tjäna pengar snabbt fungerar nästan aldrig utan långsam planering måste till. Dett är något du kan dra in pengar på:

1. Medlemsavgifter. Stödfond såsom sponsorer och stödmedlemmar. Uppdatera medlemsregistret ofta.
2. Bidrag. Aktivitetsbidragen har ökat, var alert, ta för dig.
3. Lotterier. Bingolotto, sälj på marknader, reselotteri mycket bra, var företagsam.
4. Karneval. Har du tur blir det något ibland, hoppa på när tåget går.
5. Marknader. Se möjligheterna, sälj lotter, parkera bilar mm.
6. Träningsläger. Går att tjäna pengar på.
7. Annonser. Bilreklam, sponsoravtal, reklam runt arenan, ge och ta i allt.
8. Egna tävlingar. SM, SM, långlopp, sponsring, reklam.
9. Material. Sök bytesavtal, dräkter mot reklam, sponsring mot Finnkampsresa, helsida annons mot ? - ja, bara fantasin sätter gränser.
10. Övrigt. Pappersinsamling, sälja frallor, var jultomtar, dela ut reklam mm mm.

Nu följde allmänna diskussioner om föreningarnas olika ekonomiska möjligheter.

Thomas Borglin, valberedningens ordförande, bad om hjälp med att finna en ordförande samt en ungdomsansvarig.

Arne Olsson och kursverksamheten. Småland toppar Sverige-statistiken då det gäller utbildning. Se bara deltagarrekordet denna helg. Tack till alla. Nästa år är ni välkomna till Ronnebybrunn den 7-8 november.

Kursverksamheten hösten-01 och våren-02 summerades. Hösten-02 är inte riktigt klar men ser mycket bra ut. Arne bad oss snarast redovisa påbörjade studicirklar, dock senast den 31/12. Starta upp nya, här är några tips: Funktionärens ABC, Friidrott 7-10 år, planering i cirkelform samt hitta på eget material att cirkla i. Glöm inte att söka kulturbidrag för kulturarrangemang vid tex årsmöten, fester o.dyl. Vårens aktiviteter visades och även hösten-03 är planerad. Arrangörskurs blir det till våren 2004.

Fredrik Ahlström och Håkan Widlund angående ledarfrågan. Att ha ledare är mycket viktigt. Alla kan leda. Man måste ha roligt.

Mer anpassad utbildning är under bearbetning. Fredrik visade de två nya ungdomsledarutbildnings-böckerna 7-10 år och 10-14 år. Glädjande nog så hade många sett dem. Dessa båda böcker är mycket bra vid planering av träning. Boken 17-18 år kommer senare.

FC Växjö har ett mycket gott samarbete med klubbarna i Småland/Blekinge. De arrangerar utbildning och uppföljning, dessa är förlagda till lov och veckoslut. Kom gärna med egna önskemål. FC:et ger ut en tränartidning, har du inte den och är intresserad hör av er till Fredrik Ahlström.

Många har nu gått utbildning i att leda 7-14 år. I väntan på nästa steg så finns det en hel del utbildningar att gå på. Håll ögonen öppna efter information från FC Växjö.

RF har bestämt att ledarfrågan är så viktig att de delar ut pengar till distriktsförbunden så att de kan satsa på att utbilda nya unga ledare. Vid enkäter och dess sammanställningar framgår det att överst på prioriteringslistan finns styrketräning, något att tänka på för föreningarna.

Grupparbete runt hur vi får äldre ungdomar att stanna i föreningen tog vid. Dessa redovisades på blädderblock och en sammanställning av grupparbetet samt ungdomsledaraktiviteterna kommer från Fredrik Ahlström.

Nu var ledardagarna slut och Hans Fagher tackade alla som varit där och önskade trevlig hemresa.

 

Vid pennan

AnnLis Hellsten
0491 - 839 47, 070 - 390 07 46