IdrottOnline - SFIFs IT-utbildning i tävlingssystemet
25 sep:
IdrottOnline (IO) är ett projekt från RF:s del riktade till alla föreningar i Sverige, oavsett idrott. Man får gratis hemsida, medlemsregister m.m. När det gäller friidrotten - dvs oss - kommer IO även uttnyttjas som ett tävlingsadministrativt system. Föreningar som ska arrangera tävlingar söker sanktion genom IO, SDF & SFIF godkänner sanktionsansökningarna och tävlingskalendrar skapas, dessa kalendrar (på IO) besöks sen av friidrottsledare & aktiva som direkt i kalendern ser vilka grenar som erbjuds och kan direkt på IO anmäla sig till tävlingen och betala startavgifter. En startlista till tävlingen skapas automatiskt i IO som arrangören kan hämta när det är tävlingsdags. Med mera. Allt detta är nytt och gäller redan nu från och med utomhussäsongen 2010. Fram över är även tänken att resultat ska matas tillbaka till IO och resultat & statistik för SFIF, SDF och föreningar automatiskt sorteras fram. Statistikförare kommer fortfarande behövas som då ser till att mata in resultatlistor i systemet som arrangören själv inte laddar upp till IO, t.ex. resultat satta på tävlingar utomlands.
Med anledning av detta tävlingsadministrativa system håller SFIF utbildningar i detta riktade till föreningar (som söker sanktion för sina arr. och anmäler sina aktiva till tävlingar), samt SDF som hanterar sanktions-ansökningarna. För Smålänsk del ligger utbildningen i Växjö närmast till hands den 10 okt. Sista anmälningsdag är idag (!) 25 sep, men porten är nog inte helt stängd lördag 26 sep kl. 00.01... Sen kommer användarmanualer och instruktionsfilmer också presenteras för de som inte kan, har möjlighet eller vill gå utbildningen. Läs mer på SFIFs sida om IT-utbildningen.
Anmäl dig till någon utbildning här.

Nästa steg är för föreningarna att rent praktiskt ansöka om sanktion för sina arrangemang 2010, och det ska ske från och med 1 okt då systemet öppnas till 30 okt, sen ska SDF:en hanterat ansökningarna senast 15 nov. Då vissa utbildningar t.o.m. pågår in i november och det hela är nytt kommer man dock inte vara stenhård på datumen. Ovanstående gäller främst för C- och D-sanktion för tävlingar ute 2010, men även för D-sanktion inne 09/10.


Tillagt 15 okt, utskickat via e-post till föreningarna.

Som ni säkert (eller förhoppningsvis) har koll på så ska ni nu under oktober söka sanktion för era arrangemang 2010 via eran IdrottOnline-hemsida.

Jag har nu dock stött på flera föreningar som kört in i samma återvändsgränd, och kan tänka mig att det är fler, med tanke på att varken SFIF eller SmFIF tidigare upplyst särskilt om detta krav. Möjligen har SFIF informerat om detta på sina utbildningar i systemet (gick bl.a. i Växjö i förra helgen), men alla har inte gått utbildningen och det skulle komma upp manualer och annat instruktionsmaterial på friidrott.se som komplement till utbildningen enligt SFIF, men detta har jag ännu inte sett till.

Det är nämligen så att endast IdrottOnline-sidor inriktade på FRIIDROTT kommer åt SFIFs TävlingsAdministrativa system med sanktionsansökan, tävlingskalendrar, anmälan av aktiva till tävlingar, osv. Om ni är en flersektionsförening går det alltså inte att söka sanktion från exempelvis eran fotbollssektions IdrottOnline-sida. Inte heller går det att göra det från Huvudföreningens IdrottOnline sida, som inte är inriktad på någon idrott. Efter att man har loggat in på IdrottOnline-sidan finns det helt enkelt ingen flik kallad "Friidrott-TA", utan den fliken dyker upp enbart för friidrottsföreningar.

Vad föreningen ev. är inriktad på framkommer i slutet av webbadressen:
www.idrottonline.se/borgholm/hogbyif - Huvudföreningens sida Fungerar ej
www.idrottonline.se/borgholm/hogbyif-fotboll - Fotbollssektionens sida Fungerar ej
www.idrottonline.se/borgholm/hogbyif-friidrott - Friidrottssektionens sida Fungerar

IdrottOnline är något Riksidrottsförbundet har skapat och riktar sig till alla idrottsföreningar.
Friidrott-TA är ett TävlingsAdministrativt system som Svenska Friidrottsförbundet har skapat och "kopplat på" IdrottOnline. Det är alltså två olika system och enbart friidrottsföreningar på IdrottOnline kommer åt SFIFs TA-system.

För övrigt förstår jag om det kan verka lite krångligt på denna sanktionsansökningssida, men var inte rädda för att "testa" lite hit och dit och se vad som händer. Jag som administratör för Smålands FIF har möjlighet att både radera felaktiga tävlingar (och återställa dem igen) eller ändra lite vad som helst i era ansökningar så de blir som ni har tänker er. Kontakta gärna mig om det är något som blev fel, eller om ni undrar något.

Önskvärt vore att så många som möjligt av Smålands alla tävlingar vore inmatade (ansökta) i IdrottOnline senast 29 okt så Tävlingskommittén har detta att utgå ifrån när ett förslag till "Smålands tävlingsprogram 2010" tas fram på TÄK-mötet 30okt dagen innan UC/Ledarträffen lör 31 okt.

Markus Andersson
Kanslist, Smålands FIF


Tillagt 21 okt, utskickat via e-post till föreningarna.

Har er förening svårigheter med sanktionsansökan av era arrangemang 2010 via IdrottOnline? Som en tillfällig lösning ber jag er isåfall att svara på detta mail och bara uppge datum för era arrangemang 2010. Detta så att Smålands FIF kan sammanställa ett preliminärt tävlingsprogram som vi kan utgå ifrån vid UC/Ledarträffen nästa helg i Vrigstad då DM-tävlingar ska läggas in i programmet. Det är egentligen datumen som känns viktigt att få in snabbt nu, sen gör det inte så mycket som ansökan i IdrottOnline dröjer in i november.

Däremot måste alla ansökningar matas in i IdrottOnline förr eller senare, men i nödfall har Smålands FIF möjlighet att mata in arrangemang åt och då bocka i att "eran förening är medarrangör", men lösningen är som sagt en nödlösning och kräver ju att SmFIF då får in alla uppgifter. Vi har dock möjlighet att titta på eran ansökan från ifjol, ofta är ju arrangemangen nästan samma år från år.

Bakgrunden till denna "reservlösning" med att ni snabbt ska skicka in enbart era datum är flera. Vissa föreningar har varit lite sent ute med att skaffa en sida på IdrottOnline och RF har även fördröjt denna process då det kan ta tid att få tillgång till sin sida efter att man bett att få en sådan aktiverad. Sen kan det vara lite svårt med den nya tekniken jämfört med pappersansökningar, särskilt vissa föreningar upplever det säkert så. Som om det inte redan vore tillräckligt svårt att anpassa sig till detta nya med sanktionsansökan på nätet så har faktiskt själva ansökningssystemet inte riktigt fungerat som det ska, utan strul har förekommit och det finns fortfarande brister som behöver åtgärdas till nästa år.

Så jag tror faktiskt ganska många föreningar inte kommer ha lyckats få in sina sanktionsansökningar i IdrottOnline inom en dryg vecka och då saknas detta material på ledarträffen, vilket inte vore bra.

Markus Andersson
Kanslist, Smålands FIF


Tillagt 27 okt, utskickat via e-post till föreningarna.

Bilagor, ansökningsblanketteter: Arena | Långlopp | Stafett

Känns som en kommentar från Smålands FIFs sida vore bra efter Svenska FIFs utskick som jag gissar att i alla fall de flesta av er fick alldeles nyss.

SFIF skriver att de ej har bråttom att ni matar in era arr. i TA-systemet. Det har inte SmFIF heller. Bara vi får datumen så vi kan planera tävlingsprogramet. Ni behöver inte använda den digitala pappersblanketten SFIF nu skickar, såvida ni inte har allvarligare svårigheter med TA-systemet och vill ha SmFIFs hjälp att mata in det. Men alla arr ska in i TA-systemet förr eller senare.

Följande gäller fortfarande, enligt det mail jag skickade ut till er för en vecka sedan:
1. Informera SmFIF om datum för era arrangemang.
2. Mata in sanktionsansökan i TA-systemet så snart som möjligt, men ingen deadline finns.

Många datum har jag redan fått in under veckan som gått, men en hel del saknas också, nämligen följande föreningar & arrangemang:

Målilla Mörlunda SKI: Vårstafetten
Oskarshamns SK: Majspelen, Herrgårdsstafetten, Pers. reks. kväll, Äspöloppet
Storebro SC: Motionsstafett, Vimmerbyloppet, Visans Skeppsloppet
Skruvs IF: Marknadsspelen
Eksjö Södra IK: Eksjö Stadslopp, Rännerborgspelen
OK Njudung: Tjejlunken, VP-milen
Ljungby FIK: Kalvinknatet (har fått info att datum kommer)
Bottnaryds IF: Bottnarydskastet
Gamleby OK: Byrundan
Persnäs AIF: Ölandsjoggen
Hultanäs SoFK: Hultanäsloppet
Växjö LK: Personliga rekordens tävling
Habo FIF -04: Habo Javelin Challenge
Ålems OK: Blomsterloppet
Bredaryd SOK: Bredarydsloppet
Skillingaryds FK: Pangloppet
Frödinge Brantestads IK: Ostkakeloppet
Gnosjö FK: Tråddragarrundan
Målerås IF: Måleråsloppet
Södra Vi IF: Ulfveloppet

Vänligen meddela era datum senast på torsdag så tävlingsprogrammet är så komplett som möjligt på ledarträffen till helgen.

Markus Andersson
Kanslist, Smålands FIF


Tillagt 22 dec, utskickat via e-post till föreningarna.

Svenska Friidrottsförbundet har nu lagt upp alla tävlingar med central sanktion 2010 på friidrott.se. Ett flertal arrangemang i Småland saknas dock, ibland har Svenskan helt enkelt missat att lägga in det (påpeka då det för SFIFs Andreas Thornell, Daniel Fridell eller Gunilla Dahlén, vem beroende på typ av arrangemang), men oftast beror det på att någon sanktionsansökan fortfarande inte har blivit inmatad i FRIDA (nya tävlingsadministrativa IT-systemet), och ALLA arrangemang ska finnas i FRIDA, punkt slut. Se mitt mail 27 okt.

Situationen är ungefär den samma när det gäller distriktssanktionerade tävlingar, dvs att arrangemang saknas. Skillnaden är dock att SmFIF har tagit med alla arrangemang vi fått in datum på i det tävlingsprogram som finns på vår hemsida, som därmed är näst intill komplett. Dock har SmFIF fortfarande inte fått in datum 8st arrangemang (om de nu ska finnas kvar 2010?), sen finns det ytterligare 24st som meddelat datum, men ej skickat in sanktionsansökan, vare sig på FRIDA eller på gamla ansökningsblanketten. 3st arrangemang är också inmatade i FRIDA, men med fel sanktionsnivå = måste göras om. Fortsättningsvis har 12st lämnat in blanketten, och i dessa fall kommer JAG nu mata in dem i FRIDA då jag antar att ni gärna slipper det? Jag kan dock inte mata in arrangemang åt en annan förening, utan SmFIF kommer stå som arrangör, jag bockar dock i eran förening som "medarrangör" = ni kommer också åt arrangemanget sen under säsongen som erat, t.ex. kan ändra grenprogramet, ladda ner startlista, m.m. Hade jag vetat att SFIF skulle publicera kalendrarna nu hade jag försökt hinna få in dem innan så era arrangemang fanns med från början, men nu blir det tidigt på nyåret då jag tar ledig nu över jul (resten av veckan).

Avslutningsvis har 28st arrangemang matats in i FRIDA. Summering nedan!

SmFIF saknar både datum & sanktionsansökan, om nu arrangemanget fortsätter 2010 (?):
Rännerborgspelen, Eksjö Södra IK
Äspöloppet, Oskarshamns SK (har informerats om att datum kommer senare)
Byrundan, Gamleby OK (9 juli ser jag nu att det står på deras hemsida)
Ölandsjoggen, Persnäs AIF
Blomsterloppet, Ålems OK
Bredarydsloppet, Bredaryd SOK
Ostkakeloppet, Frödinge Brantestads IK
Måleråsloppet, Målerås IF

Sanktionsansökan är varken inmatad i FRIDA eller inlämnad på den gamla blanketten:
25 apr Landsjön runt, D, IK Vista
4 maj Motionsstafett, D, Storebro SC
8 maj Wärnamo kvartsmarathon, C, Wärnamo SK
13 maj Vimmerbyloppet, D, Storebro SC
14 maj Ladgårdsrännet, D, Skullaryds SK
15 maj Marknadsspelen, C, Skruvs IF
18 maj Dr. Margaretaloppet, C, Kalmar SK (tror att det har varit inmatat förut?)
23 maj WSK-spelen, C, Wärnamo SK
26 maj Herrgårdsstafetten, D, Oskarshamns SK
27 maj Råskinnet, D, Anderstorps OK
3 jun Kalvinknatet, D, Ljungby FIK
5 jun Skomakareloppet, D, Misterhults AIS
6 jun Virdaspelen, D, Alvesta FI
3 jul Grevskapsloppet, D, Visingsö AIS
14 jul Kalmar Sommarspel, C, Kalmar SK
1 aug Hultanäsloppet, D, Hultanäs SoFK
4 aug Pers. reks. tävl, D, Växjö LK
27 aug Nya Sävsjö stadslopp, D, IFK Sävsjö
29 aug Väckelsångsloppet, C, Väckelsångs IK
19 sep Ulfveloppet, D, Södra VI IF
25 sep Kalmarspelen, C, Kalmar SK
2 okt Gummiloppet, D, Rydaholms GoIF
16 okt Växjö Marathon, C, Växjö LK
31 dec Anderstorps sylvesterlopp, D, Anderstorps OK

Felaktigt inmatad i FRIDA som klubbtävling istället för D/C-sanktion:
2 apr Ringupploppet, D, Oskarshamns SK
7 jul Pers. reks. kväll, C, Oskarshamns SK
21 aug Festivalloppet, D, SK Graal

Sanktionsansökan är inlämnad på blankett (finns dock ej i FRIDA):
27 mar Annelundsrundan, D, Ljungby FIK
5 apr Hallarydsloppet, D, Hallaryds IF
17 apr Vårstafetten, C, Målilla Mörlunda SKI
25 maj Råslättspelen, C, Jkpg Friidrottskrets
28 maj Eksjö Stadslopp, C, Eksjö Södra IK
29 maj England runt, C, Markaryds FK
23 jun Vätterspelen, C, Hovslätt/Bottnaryd/Habo
18 aug Blodomloppet, C, Hovslätts IK
4 sep HIK-kampen, C, Hovslätts IK
5 sep Nya tråddragarrundan, D, Gnosjö FK
19 sep Sunnerboloppet, C, Ljungby FIK
26 sep EGF-TAIF-spelen, C, Tranås AIF

Slutligen, är inmatade i FRIDA = bra jobbat!
10 apr Skälbyloppet, D, Högby IF
1 maj Växjöloppet, C, IFK Växjö
5 maj Vårruset, C, IFK Växjö
6 maj Vårruset, C, IK Hakarpspojkarna
7 maj Strandmilen, D, Hultsfreds LK
7 maj Lilla Kyrkstafetten, D, Högby IF
8 maj Ölands kyrkstafett, D, Högby IF
8 maj Junespelen, C, IK Hakarpspojkarna
9 maj Majspelen, C, Oskarshamns SK
13 maj B-TEX Cup, C, Villstads GIF
1 jun Linnéalunken, C, Glasrikets RC
2 jun Tjejlunken, C, OK Njudung
12 jun Smålandsspelen, C, IFK Växjö
20 jun Habo Javeline Challenge, C, Habo FIF-04
3-4 jul Bottnarydskastet, C, Bottnaryds IF
11 jul Ölandsspelen, C, Högby IF
15 jul Victorialoppet, C, IFK Borgholm
17 jul Hornsjön Runt, C, Högby IF
24 jul Ölands Marathon, C, Högby IF
7 aug Sisuspelen, C, IK Sisu
20 aug VP-milen, C, OK Njudung
28-29 Kräftspelen, C, Villstads GIF
3 sep Pangloppet, D, Skillingaryds FK
11 sep Hultsfreds Marathon, D, Hultsfreds LK
18 sep Hallbyjoggen, C, IF Hallby SOK
2 okt Solidenloppet, D, IFK Borgholm
17 okt Höglandsloppet, D, IK Sisu
31 dec Kalmar Sylvesterlopp, D, Högby IF

Egentligen skulle nog alla arrangörer av LM, KrM, ÖM, DM & SM också mata in sina arrangemang i FRIDA... men det orkar jag inte begära nu. Vi får se hur detta FRIDA-system egentligen kommer användas under 2010. Tanken är ju att man ska anmäla sig till tävlingar genom detta, och då behöver ju alla arrangemang vara med, även mästerskap.

Passar på att önska er alla en GOD JUL!

Markus Andersson
Kanslist, Smålands FIF