|
FC Växjö: Alla goda ting är tre
Alla goda ting är tre. Löpning, hopp och kast – jag är fast. Fast våra distrikt i Friidrottscentrum är bara två, fast antalet län är fyra. Vi tänkte här ta upp tre goda, eller ska vi säga positiva saker som har hänt under senaste året.
För att kunna bedriva bra teknikträning året runt, är behovet av en bra inomhusanläggning alltid välkommet. Våra län är som sagt fyra, och när Friidrottscentrum startade för sex år sedan satte vi upp denna önskan, med en bra inomhusanläggning i varje län. Tipshallen i Växjö fyller i dagarna 10 år, och innan dess har Löpargången funnits i alla tider. I Kalmar och Karlskrona arbetar man idag aktivt för en inbyggnad av läktaren a´la Växjö respektive en friidrottshall. Det skulle vara ett stort lyft för våra distrikt om detta kunde bli verklighet. Under året har friidrotten glädjande fått en ny hall i Jönköping. Detta innebär en fast punkt för friidrotten i Jönköping och framförallt mycket bra träningsmöjligheter under vinterhalvåret.
Under året har vi för första gången arrangerat ett utlandsläger i FC Växjö´s regi. Mittenveckan i april bar det iväg med först buss till Malmö, och sedan flyg till Lanzarote. Här var vi sammanlagt 42st som tillbringade en vecka på den perfekta idrottsanläggningen på La Santa. Idrottsanläggning skriver jag därför att de flesta passade på att testa alternativa idrotter mellan sina friidrottspass. Nog kunde vädret har varit lite bättre, och visst kunde vi stannat mer än bara en vecka. Men alla aktiva var mycket nöjda med sin träningsvistelse.
För ett år sedan började vi föra en diskussion med S:t Sigfrids Folkhögskola om att kunna erbjuda en Friidrottslinje på Folkhögskola. Fredrik gick själv en sådan uppe i Forsa, i Hälsingland för många år sedan. Detta var ett perfekt sätt att kunna förbättra sina gymnasiebetyg, och att samtidigt kunna satsa på sin idrott. På samma gång fick man möjlighet att träffa och umgås med andra aktiva i samma situation. Under det senaste årtiondet har det inte funnits någon Folkhögskola med friidrottsinriktning i Sverige. Därför känns det extra roligt att vi nu kan erbjuda detta alternativ med start hösten år 2000. Här kommer 15 aktiva att erbjudas att gå ett Friidrottsår. Här har man stora möjligheter att kunna bättra på sin behörighet för fortsatta studier. Samtidigt kommer man att få 12 schemalagda lektionstimmar i veckan för sin träning. Dessutom erbjuder naturen, gymnastiksalen med styrkerum på skolan ett bra komplement till Värendsvallen, som ligger åtta kilometer därifrån. Ansvarig för Friidrottsåret på S:t Sigfrids Folkhögskola kommer att vara Peter Widén.
Växjö december 1999
Fredrik Ahlström och Janne Bengtson
|