Tävlingsåret som gick

AV Herbert Jobäcker, tävlingskommittén:

CAMILLA "Ârets Smålänning"
I den av tidningen FRIIDROTT årligen förekommande framtagningen av bästa svenska friidrottaren under året alla grenar inräknade, som publicerats f.o.m. 1973 har - hör och häpna- inte förekommit mer än två smålandsaktiva under de 27 åren fram till nu. Det är Peter Widén, som var 2-a 1991 och 10-a 1993 i "TIO I TOPP" på listan och det är Camilla Johansson, 10-a 1998 och 7-a nu 1999. Årets Sverigebästa blev Ludmila Engquist.
Därmed får vi väl av mycket goda skäl utnämna Camilla till årets bästa friidrottare inom vårt distrikt. Vi citerar motiveringen till hennes placering på Tio i topp i Sverige och det får alltså gälla som vårt omdöme också: "Orimliga kvalregler hindrade start på inne-VM och ryggskada omöjliggjorde ute-VM. Höll dock stabil internationell klass (över 6,50) båda säsongerna och matchade i möten flera VM-finalister"
Camilla vår enda "stjärna" av internationell klass 1999 alltså och som vi haft de senaste åren utöver Peter Widén, då han blev femma i stav i VM 1991. Går vi längre tillbaka finns det naturligtvis namn som Ove Jonsson, guld på 200m i EM Belgrad, och våra allra främsta de som blivit guldmedaljörer vid OS, nämligen Hugo Wieslander tiokamp1912 i Stockholm (Men Wieslander själv ansåg att den diskade John Torpe var rätte segraren) och William Petersson-Björneman i längd i Antverpen 1920. Då jag nu räknar upp stora namn får jag väl också ta med silvermannen på OS Gunnar Lindström i spjut i 1924 i Paris och Rune Gustafsson guld på 800m vid EM 1948 i Oslo. Ja, där har vi de stora namnen. Nu blev det lite historik. Föranlett av att Camilla var årets intenationella friidrottare inom vårt distrikt.

I SVERIGE-TOPPEN I ÖVRIGT
Vi brukar ta med de smålänningar som kommit med i varje grens 10-bästa i svensk ranking under året, men tyvärr är detta i skrivande stund inte klart .
Jag gör här några antaganden vilka som kan komma med och varit profilerna, utöver Camilla Johansson, som väl blir etta eller tvåa i TRESTEG under gångna tävlingssäsong:
På damsidan bör väl Kristin Ahlepil bli tvåa eller trea på 1500 METER och Hanna-Mia Persson bland de tre bästa i STAVHOPP. Vi har ett par troliga treor till: Erica Mårtensson på 400 METER HÄCK och Carolina Klüft i HÖJDHOPP plus 4-a i SJUKAMP. De som sedan slår sig in på Tiobästa bör vara systrarna Johanna och Ida Nilsson, Ida 7a på 1500M och 10-a på 5000M och Johanna 5-a på 1500M och 7-a på 800M. Två till tar vi med: Jennie Niesel, 8-a i SPJUT och Maria Pettersson, 9-a på 10000M.
Bland herrarna bör väl Kent Claesson få behålla sin 1-a placering på 5000M och Per Karlsson bör väl bli 2-a i SLÄGGA. Kent Claesson är därmed vår enda Sverige-etta i år (Ifjol hade vi tre, utom Kent, Per i slägga och Jessica Carlberg på 5000m). Sedan bör Christofer Ohlsson bli placerad på 100 och 200M, Johan Pyrell bör få en plats i SLÄGGA , 6-e till 8-e och Andreas Wulff en dito i SPJUT. Lars Axelsson och Martin Söderberg kan komma med, 7-10 på 10000M.
Här har vi då räknat upp årets namn.

NITTON SMÅLÄNNINGAR I BLÅGULA DRÄKTEN
Vi har sju aktiva som blivit uttagna i seniorsammanhang. Av dessa har två representerat även i junioruppdrag.
Camilla Johansson, IFK Växjö och Kent Claesson, Skillingaryds FK har fått ikläda sig blågula dräkten vid två tillfällen (Camilla hindrades av sin ryggskada att bli uttagen till Finnkampen och var uttagen till VM, men kunde inte starta p.g.a. detta ryggont). Camilla blev 2-a i TRESTEG och 3-a i LÄNGD i innekampen mot Baltikum i Tallin och i Europacupen i Lahti blev hon 3-a i tresteg. Kent blev ju en av de avgörande i Finnkampen i Göteborg med sin seger på 5000m. Sedan fick han representera i NM i terräng i Enhörna och tog en 4-e plats.
Kristin Ahlepil, Eksjö Södra IK gjorde en fin insats på 1500M i Finnkampen, där hon tillsammans med Malin Ewerlöf ordnade svensk dubbelseger. Vid EM för 22-årsjuniorer i Göteborg blev Kristin nia i finalen på 1500M.
Erica Mårtensson, IFK Växjö har gjort sin bästa 400M HÄCK-säsong. Hon uttogs till Finnkampen och blev femma och satte nytt smålandsrekord i det loppet. I Nordiska juniorkampen var hon fin tvåa på sin specialdistans.
Per Karlsson, IFK Växjö fanns naturligtvis med i SLÄGGA i Finnkampen, det var för 8-e gången i rad och där han vunnit 4 gånger, blev nu 4-a.
Hanna-Mia Persson, Kalmar SK gjorde landskampsdebut under året och det i själva Finnkampen och på seniorsidan. Hon tog en 5-e plats i sin under året nya gren STAV.
HENRIK SKOOG, Villstads GIF, som haft en skadesäsong blev uttagen till NM i terräng och med 11-e plats som resultat.

I juniorsammanhang.
Henrik Ahnström, Brittatorps TK har varit den som fått representera Sverige flest gånger under året. Hela 5 gånger. Han är ju P18, men fått stiga upp i juniorsammanhang också. Först ut var i M19 i VM i TERRÄNG i Belfast. Det blev en 35-e placering. I JVM i Riga M 19, 3000M HINDER , nådde ej finalen. I Finnkampen ungdom var han 2-a på både 3000M och 2000m HINDER. Vid NM i TERÄNG i Enhörna var han 3-a indivuiduellt och 1-a i LAG-TÄVLINGEN. Slutligen gjorde han en bra insats i EM i TERRÄNG i Velenje - 16-e i M19.
Ida Nilsson, Högby IF är även 18-årsungdom, men blev uttagen att representera vid JEM 19 i Riga. I finalen på 3000M tog hon en 9-e placering. Det var hennes början i sverigedräkten för året. Sedan kom då ungdomskampen mot Finland, där hon vann 3000M och var trea på 1500M. Vid NM i TERRÄNG blev det en 2-a placering i K19 individuellt och en dito i lagtävlingen. Ida gjorde sen en oerhört bra insats i EM TERRÄNG också i K19 med sin 12-e placering.
Johanna Nilsson, Högby IF är bara 16-årsungdom men blev liksom syster Ida uttagen till JEM 19. Hon blev 10-a i den hårda 1500m-finalen på personligt rekord. Dessförinnan hade hon varit med i "Ungdoms-OS" i Esbjerg, där hon ledigt gick till final men blev omkullsprungen. Hennes placering 8-a. I Finnkampens ungdomsmatch till slut gjorde hon om syster Idas bravad och t.o.m. lite bättre. Hon vann 800m och var 2-a på 1500m.
Christofer Ohlsson, IFK Växjö som har stigit fram som ny stor sprinter och tagit distriktsrekordet på 100M fick repersentera vid EM 22, lyckades ej nå finalen i den hårda sprinterkonkurensen där men var med i svenska laget på 4X100M som kom 7-a i finalen.
Björn Ahlepil, Eksjö Södra IK var liksom Henrik Ahnström med på 2000M HINDER i EM 19 år i Riga men kom ej till finalen han heller. I EM TERRÄNG för M19 blev det en 90-e plats.
Johan Rogö, Habo IF var med i Nordiska juniorkampen i STAV med 7-e placering som resultat.
I juniorsammanhang har alltså Småland haft 6 representanter i landslaget.

Sex i ren ungdomsrepresentation
Carolina Klüft, IFK Växjö har varit det stora namnet här. Först för året UNM i SJUKAMP i Reykjavik där hon tog en suverän seger i F16. Det fortsatte med Guld i "Ungdoms-OS" i Esbjerg i HÖJD. Trots att hon var "underårig" fick hon representera i ungdomskampen mot Finland i Göteborg. Det blev 2-a platser i LÄNGD och HÖJD.
Martin Svensson, Högby IF tog den tredje segern vid "Ölandstrippeln" på Finnkampen, då han vann 800M i ungdomskampen. Martin var även med i en mera "inoff" ungdomskamp på 800-3000M i Västerås. Han var 3-a på 800m.
Anna-Karin Svensson, FIK Färjestaden fick liksom ifjol representera i ungdomskampen mot Finland och denna gången i både KULA och DISKUS. Hon kom 3-a i båda grenarna.
Jacob Cedertun, Eksjö Södra IK har fått landskampa vid tre tillfällen. Först i Esbjerg vid "Ungdoms-OS" i P17 blev det en 4-e placering på 800M. Han var även med i den inofficiella löpkampen i Västerås och var där 5-a på 3000M.
Rebecka Kvist, Alvesta FI blev uttagen till "Ungdoms-OS" även hon, fast lite "underårig".
Det är ju F17 som gäller. Rebecka blev 13-e i kula, var inte själv nöjd med resultatet.
Robert Melin, Bottnaryds IF blev uttagen till Finnkampens ungdomsmatch i DISKUS med en 4-e placering som resultat.

SM-DAGBOK 1999
SM-året startade med IVSM den 30-31 jan. i Eskilstuna. Vi noterar fyra Guld där. Det är Svante Edvardsson, Villstad i M35 som tar två, i 60m häck och längd, Ingvar Lundberg, Gnosjö på 3000m i M70 och i samma åldersklass Nils-Bertil Nevrup, Älme 90 i kula.
Sedan var det mångkamp inomhus tur. ISM, IJSM o. IUSM i mångkamp hade IF Göta, Karlstad hand om 5-7 febr. Där började de båda Växjöungdomarna Carolina Klüft och Hans Svensson sin guldmedaljplockning för året. Carolina vann femkamp för F16 och Hans sjukamp för P15.
Så var det dags för stora ISM 13-14 febr. förlagt till SätraHall, Stockholm. Där blev det första senior-SM-et för året för distriktets del. Camilla Johansson vann mycket oväntat tresteg, som hon tävlade i första gången och noterade förnämliga 13,40, naturligvis nytt smålandsrekord, men sedan skulle det också bli svenskt rekord av henne. Det blev även ett silver för henne liksom för Jessica Gylfe, även hon från Växjö.
IJSM 22 och 18 år arrangerades av Heleneholms IF i Malmö 27-28 febr.. Vi fick tre Guld och det var i 18-årsklassen. Henrik Ahnström, i sin nya klubb Brittatorps TK vann 1500m i P18 och Ida Nilsson, Högby samma sträcka i flickornas motsvarande klass och Anna-Karin Svensson från Färjestaden vann kula.
IUSM 6-7 mars hade Råby-Rekarnes FIF i Eskilstuna hand om och där blev det dubbelt opp och mer därtill med 8 segrar. I P16 fick John Lundvik, Växjö och Peter Fredriksson från Wärnamo stå överst på prispallen på 60m resp. tresteg och på flicksidan ,samma klass får vi notera hela 5 segrar: Av dessa tog Växjös Carolina Klüft tre. Hon vann 60m häck, längd och 3-steg. Johanna Nilsson, Högby vann också en av sina segrar i SM-sammanhang under året, 1500m. Rebecka Kvist, Alvesta tog hem kula på mycket bra resultat 13,90. I 15-årsklassen vann Hans Svensson, Växjö 60m häck.
Terräng-SM gick på hemmaplan 24-25 april. Wärnamo SK hade fått förtroendet att arrangera och genomförde tävlingen galant som vanligt. Idel beröm. Det blev sex segrar, därav hälften på veteransidan. Det var länge sedan distriktet vunnit ett senior-SM i terräng och aldrig på manliga sidan. För några år sedan "härjade" dock Växjöflickorna Anette Karlsson och Camilla Benjaminsson bland damerna. Nu var det ungdomarna Henrik Ahnström och Ölandssystrana Ida och Johanna Nilsson, som tog hand om guldet i sina resp klasser P18, F18 och F16. Veteransegrarna gick till till de båda Hakarpspojkarna Erik Gerdin, M45 och Lars Wykman, M50 och Wärnamos Rune Bergman i M75.
VSM i halvmarathon den 2 maj arrangerat av Gävle IK /Hemligby LK gav en seger: Lennart Svensson, Sommen.bygden i M60.
12-13 maj var det åter ett hemma-SM. Wärnamo SK stod för årets SM, JSM och USM i stafett och det gick med bravur även det för den tränade funktionäsrstaben. Därifrån kan vi dock inte rapportera några segrar. Det bästa två brons, stod Kalmars F18 för i 1000m stafett och Växjös P16 i 4x100m.
Vid SM i marathon, som vanligt inlagt i Stockholms marathonden 12 juni blev de bästa placeringarna för distriktets del Niklas Wikner. Tranås 11-a, Christer Ryman, Skillingareyd 12-a och Erik Gerdin Hakarpspojkarna 13-e. På damsidan var Anneli Södergårds, Hultsfred också ll-a.
Så VSM i femkamp den 20 juni som Nyköpings BIS arrangerade. Två smålandsguld genom Tomas Lindh, Ljungby i M40 och Harald Henriksson, lekeryd-Svarttorp i M50.
I SM i mångkamp den 24-25 juli i Olofström, arr. UF contact deltog endast, säger en från distriktet. Lina Eriksson, Växjö tog en 8-e plats i sjukamp i K.
Så är vi framme vid Stora SM utomhus- det allra förnämligaste SM-et varje år. Arrangör: Heleneholms IF i malmö den 6-8 aug. Tre senior- guld får vi vara nöjda med. Vi minns år då vi kammat noll. Det var Kent Claesson, Skillingaryd på 5000m, Camilla Johansson i tresteg och det mest överraskande Hanna-Mia Persson, Kalmar i stav. Vi har hört det många gånger under året, att det var hennes första säsong som stavhopperska och så att vinna senior-SM! Det var "årets komet" det fast Sportjournalisternas Klubb i Småland gav "kometpriset" för sin del till ett par sidvagnsåkande motocrossare! Det blev fyra Silver också, och det gjorde att detta senior-SM var ett av de bästa i distriktets historia, kanske det bästa. De som svarade för 2-a placeringarna var Christofer Ohlsson, Växjö på 200m; samma klubbs Per Karlsson i slägga; Kristin Ahlepil, Eksjö Södra på 1500m och Camilla Johansson i längd.
Helgen efter, den 13-15 aug. var det stora JSM:s tur. Sundsvall FIF arrangerade och distriktet kunde glädja sig åt hela åtta högst-pall-platser, tre på manliga sidan och fem på kvinnliga. Damerna skulle alltid vara värts under året!
Tobias Melin, Bottnaryd segrade i diskus i M22, Martin Svensson, Högby på 800m och Henrik Ahnström, Brittatorp 2000m hinder i P18. De fem kvinnliga "högst opp" var i K22 Hanna-Mia Persson som vann stav -igen, Ida Nilsson både 1500m och 3000m (nu är en dels klubbtillhörighet så kända,att vi inte alltid upprepar den) och Anna-Karin Svensson, ja hon är ju från Färjestaden både kula och diskus. Det blev 6 Silver också.
Stora USM gick samma dagar som JSM ovan och arrangör var Brännans IF i Härnösand.
Där blev det en rekordskörd av segrar: 11 medaljer av ädlaste valören. Det blir alltså en lång upprepning av namn. Den verkliga rekordtösen var Carolina Klüft med sina fem mästerskap. John Lundvik vann P16:s sprintersträcka liksom inomhus. 100m nu. Peter Fredriksson, Wärnamos goda trestegshoppare sin gren också i P16. Och i F16 vann Carolina alltså 100m, 200m, 100m häck, längd och höjd. "gör om-et den som kan" är en lämplig klyscha här!
Johanna Nilsson vann både 800m och 2000m. Dessutom duktiga trestegsflickan från Tranås Kajsa Levin sin gren. I 15-årsklasserna blev det dock lite knalt. Endast en seger. Hans Svensson i 300m häck. Är åldersklass 1983 den sista stora åldersklassen för distriktet? Vi får inte hoppas det. I Härnösand fick vi fem silver också.
Så är vi inne på "mest guld -SM-et", d.v.s. stora VSM 20-22/8, som Rånäs 4 H i Norrtelje tagit hand om. Ifjol var det rekord för VSM i Högby vad gäller antalet starter. Det slogs nu igen. Men för Smålands del kunde ju inte fjolårets 52 Guld upprepas. Det blev "bara" 35 nu. Men det är ju bra det. Värst var Högbys Sten Medelius denna gång med fem segrar i M70. Fyra segrar tog Göran Graberg, Stensjön i M60. I damklasserna blev det denna gång bara 3 guld. Distriktets damer är inte "igång" precis på veteransidan.
28 aug. arrangerade KA 2 i Karlskrona Lag-SM för 16 år och det blev en triumf för IFK Växjö. Deras flickor och pojkar 16 år lämnade övriga lag efter sig. Grattis!
Vid VSM i marathon den 29 aug. i arrangemang av GF idrott i Landskrona blev det inget guld för våra veteraner denna gång.
VSM i kastmångkamp den 12 sep. gick i Göteborg med Högsbo AIK som arrangör. Guld till Peter Hackenschmidt, Jönköping i M55 och Georg Johansson, Högby i M60.
Årets JSM o. USM i mångkamp arrangerades av Falu IK. Carolina Klüft tog sitt 10-e mästerskap för året, F16.s sjukamp och hennes klubbkamrat Hans Svensson i niokamp i P15.
Vid SM i halvmarathon, inlagt i Stockholmsloppet den 12 sep. var den bästa smålandsplaceringen 10-e plats av Martin Söderberg, Hakarpspojkarna.
Med Skol-SM den 17-19 sep. med Svenska FIF som arrangör ebbade mästerskapssäsongen ut. Det blev hela 17 Guld till ungdomar tävlande för klubbar i distriktet. FIG Växjö blev bästa FIG, utan att dera stora namn Carolina Klüft var med. Hon hade opererats för blindtarmen strax innan. Tre segrar var tog Henrik Ahnström, Johanna Nilsson och Hans Svensson.

GÖTALANDSMÄSTERSKAP
Det blev inget GM för seniorer detta året. Regionen kunde inte få någon som var villig att arrangera. Mästerskapen för ungdom 13-14 röner dock stort intresse. Mästerskapen där, både inomhus och utomhus har gått i Småland. Inomhus arrangerade vårt SDF med hjälp av funktionärer från klubbarna och det fungerade bra. Utomhus har IFK Växjö varit arrangör.
Vi måste konstatera att vårt distrikt tyvärr gått tillbaka vad det gäller våra ungdomars placeringar och vi har blivit trea i både inom- och utomhus, mycket långt efter segrande Skåne och även markant distanserade av Göteborg.
20-21 mars gick GM inomhus 13-14 år alltså i Växjö, det blev endast tre Guld till oss. Den 12-13 juni arrangerades GM i stafett 13-14 år i Staffanstorp och helt magert deltagande från vår sida. Endast IFK Växjö ställde upp med ett lag, i F14 där man kom 2-a.
NÅGOT ALLDELES NYTT var att för första gången var det GM för veteraner. Det gick också inom vårt distrikt. Högby IF arrangerade i samband med sina nystartade Ölands Veteranspel den 3-4 juli. Våra veteraner är ju alltid i farten och vi kan inte klaga på utdelningen där: 64 Guld gick till oss. Får se ifall GM för veteraner kommit för att stanna?
Vid GM i mångkamp, 13-14 år arrangerat av Brattnäs/Bokenäs IF och i GM i halvmarathon för seniorer var det inga deltagare med från Småland.
När det blev dags för GM utomhus för 13-14 år i Växjö alltså den 11-12 sep. så tog vi bara 5 Guld. Det brukar ligga uppåt det dubbla.

DISTRIKTSMATCHERNA
Denna form av friidrott fortsätter för vårt distrikts vidkommande på ungdomssidan , och då i åldrarna 18 och 16 år. För hade distriktet sådant matchutbyte även på seniorsidan och 14-års-sidan.
Årets resultat där kommenteras från Ungdomskommittén.

GP- TÄVLINGARNA
Som tidigare år så är inte dessa våra svenska "galor" distriktets starka sida, då det gäller våra aktivas deltagande och framgångar. Arrangörsmässig är vi med genom att IFK Växjö är med och arrangerar och det kan vi vara glada över. Årets Folksam GP nr 4 Wexiö Games blev en av de bättre och håller väl måttet för att få fortsätta vara med och arrangera en av dessa 5 kvalitetsmässigt största tävlingarna i landet.
Bäst under året var Per Karlsson, IFK Växjö med sin 2-a placering i Slägga 4 poäng efter segraren f.d. Växjöaktive Tomas Sjöström, numera IF Göta, Karlstad. På kvinnliga sidan var det Kristin Ahlepil, Eksjö Södra IK med sin 5-e placering på 1500m.

SM-STANDAREN
Inte heller här rosar vårt distrikt marknaden kan man säga. Det var några år sedan nu vi kunde glädja oss åt IFK Växjö.s placeringar. Vi har inga bland de tio bästa på manliga sidan. På kvinnliga är det Växjö som ligger åtta. Standaret vid SM-tävlingarna vanns i år av IF Göta, män och Hässelby SK, kvinnor.

VETERANSIDAN
Veteranerna har fått mer och mer framträdande roller i tävlingsutbudet inom landet och även i vårt distrikt. Under året var det för första gången VDM inomhus och ett stort arrangemang - Högby IF:sÖlandsspelen, där det också för första gången var inlagt GM för veteraner. På VSM och även internationellt har de småländska veteranerna sedan flera år tillbaka firat en hel del framgångar.
Låt oss se på vad man presterat vid de stora veteranmästerskapen ute i världen. Veteranfriidrotten är ändå mer utbredd i vissa länder och framför allt i USA är den STOR. Under året gick VEM inomhus den 4-7 mars i Sverige arrangerat av Malmö AI, deltagarmässigt en jättetävling. Vi fick en europamästare Nils-Bertil Nevrup, Älme 90 FIK, som under flera år tillbaka dominerat höjdhopp i sin ålderklass. Nu i M70 vann han Guldet med ett resultat av 1,46.Vi hade tre Silver genom Håkan Josefsson, IK Sisu i M35 höjd, och av Eskil Ljunggren,Wärnamo Sk i M75 60m häck och längd.
Det har också varit VM utomhus i år. Den 27 juli-8 aug. arrangerade man Gateshead i England. Nils-Bertil vann även där i M70 höjdhopp Mera i individuellt fick vi ett brons genom Jan-Olof Damgren, Jönköping, som var trea i spjut.
Det har också varit nordiska veteranmästerskap i Odense, Danmark 3-8 sep. där blev det 10 nordiska mästare representerande vårt distrikt: I M35 Kent Nygren och Mikael Olander, Jönköping i Längd resp. kula. I M45 vann samma klubbs Jan-Olof Damgren spjut och hans klubbkamrat Peter Hackenschmidt tog hem spjut i M55. Göran Graberg, Stensjön tog en NM-titel i höjd M60 i samma klass Georg Johansson, Högby viktkastning. Sten Medelius, vann 400m i M70 och slutligen då naturligtvis Nils-Bertil Nevrup, Älme 90 höjd i samma åldersklass