020205    STOR DM-HELG

5feb: En stor DM-helg har averkats. De allra yngsta gjorde upp om medaljerna i Jönköping under lördagen och dagen därefter var det de äldsta samt juniorer och äldsta ungdomsklassen som tävlade i Växjö.

I Jönköping var det bortåt 400 starter, i fjol var denna tävling det deltagarrikaste DM-et av alla, och har chans att bli så i år också. Inom friidrotten är det invasion av de yngsta pojkarna och flickorna just nu; det syns på varje tävling och detta, de allra yngstas DM, var inget undantag.

Bland alla tävlande här kan nämnas några som fick kliva högst upp på prispallen, inte bara en gång. I F11 hade Växjö en dominerande tjej i Hanna Pettersson, som vann tre grenar: 60m, 60m häck och längd. I F10 var Jennie Strömberg, också hon Växjö, lika dominant med tre segrar av de fyra förekommande grenarna. Eksjös Robert Prim vann två grenar i P12 liksom Emil Madsen, Södra Vi gjorde i P11. F12 hade två dubbelsegrare, nämligen Högbys My Finnman och IK Hakarpspojkarnas Martina Damgren. My vann överlägset 60m häck på 10.78 och sedan även 60m slätt. Martina vann höjd och längd.

Det mest frapperande var att klubbarna från sydöstra delen av distriktet gick sämre än vanligt, med ett stort undantag, Högby IF som nu pressade IFK Växjö i medaljpoängen. Högby var bara ett poäng ifrån Växjö, som dominerade stort i fjol (64p då mot 31p nu). På tredje plats kom Hovslätts IK med 22p.

De allra äldstas DM, som alltså avgjordes i Växjö dagen efter, lockar tyvärr inte riktigt lika många deltagare. Det bjöds dock på en del fina resultat. Växjös Carolina Klüft dominerade väldigt i det att hon tog hem fem grenar i Kvinnor Seniorer och lika många i Juniorer, dvs 10 guld. 6.22 (Längd), 8.81 (60m häck) och 7.73 (60m) är några av hennes segerresultat. I herrklassen gjorde Kristian Pettersson, Växjö första DM-starten för Småland igen efter att ha varit i Göteborgs och Skånes distrikt de senaste åren. Han vann mycket överlägset kula med de 17.47 han presterade, närmare tre meter före tvåan. I höjd vann Wärnamos Tobias Svensson på det fina segerresultatet 2.05, bara 2cm från hans personliga utomhusrekord. Stavhopp är en bra gren inom distriktet; Håkan Jedhammar, Växjö vann på 5m jämnt och på damsidan blev det fina resultat av Växjös Linda Persson (3.80) och Ida Glemne (3.58). Här saknades ju dock distriktets bästa, Hanna-Mia Persson från Kalmar som tävlade i Göteborg (där hon bor) istället. Hanna-Mia som ju tävlar med Kirsten Belin om det svenska rekordet fick dagen efter att Kirsten slagit till med 4.25 (kvalificerad till inne-EM) nöja sig med 4.10 vid tävlingarna i Göteborg.

Resultat från samtliga averkade DM hittas nedan:

- Växjö 3.2: Stora IDM, IJDM 19, IDUM 17, IVDM 3000m

- Jönköping 2.2: IUDM 12, Mini-IDM 11/10

- Växjö 13.1: IUDM 800m, Stav, Tresteg

- Jönköping 12.1: IVDM