030624    HUR SKA DETTA SLUTA?

24jun: Efter Carolina Klüfts senaste framträdande, med 23.20 på 200m i Europacupen, börjar man fråga sig hur detta egentligen kommer att sluta. Det känns som om Carro kan slå precis vilket smålandsrekord som helst, bara hon beslutar sig för att tävla i den grenen. Att prata Smålandsrekord när det gäller Carro känns för övrigt nästan "fjuttigt", och då är minsann inte de Småländska rekorden dåliga utan de innehas av aktiva som tillhört eller tillhör den svenska eliten. Vad gäller de svenska rekorden är det väl en bit kvar än (förutom då sjukamp), men nog finns det ett flertal grenar där man kan tänka sig svenska rekord i framtiden. Förbundskapten Ulf Karlsson uttalade i en tidningsartikel att tom Jackie Joyner-Kersees "omöjliga" världsrekord kan vara i farozonen i sinom tid och man är benägen att hålla med.

Det finns grenar där vi ännu inte sett Carro, som 400m häck och tresteg (i sistnämnda har hon förvisso gjort 12.23, det var 1998 då hon var 15 år gammal). Vad skulle hon prestera här, förmodligen krossa Smålandsrekordet på 400m häck och det svenska rekordet i tresteg skulle absolut vara i fara (rapporter om långa hopp på träning finns). Synd om Erica Mårtensson och Camilla Johansson, som inte bara skulle bli av med Smålands- resp Svenska rekordet utan även klubbrekorden i IFK Växjö. Det tror jag i och för sig att de kan acceptera och jag menar inte att nedvärdera deras resultat, de tillhör ju bägge den absoluta Sverige-eliten, det är bara det att Carro är så fruktansvärt bra. Den enda nackdel man kan se med Carolinas framfart är att Smålandsrekorden nästan "förstörs", vem i hela friden ska kunna överträffa dem i framtiden?

Hur som helst, kan vi väl redan nu utse Carolina Klüft till Smålands bästa friidrottare någonsin, även om hon inte vunnit något VM eller OS än. Vi har vi i och för sig haft framgångar tidigare genom Hugo Wieslander och William Petersson-Björneman, som bägge vann OS-guld i början av 1900-talet, och vid samma tid noterade Gunnar Lindström världsrekord i spjut. Senare tog Rune Gustafsson och Owe Jonsson EM-guld men enligt min mening är ändå Carro störst någonsin.

STEFAN CARLSSON