EN AKTIVS BERÄTTELSE

24mar: Vi tar gärna emot berättelser från aktiva som varit och tävlat. Det kan vara småtävlingar på hemmaplan eller mästerskap och andra tävlingar i såväl Sverige som på andra sidan jordklotet. Vi har fått ett bidrag från Christer Svensson som ger oss sina betraktelser om IVEM i Eskilstuna.

 

Christer silvermedaljör på EM!

Råby-Rekarne Friidrottsförening och Eskilstuna Kommun var värd för de 5: e Europiska Mästerskapen inomhus för veteraner. Med 1216 anmälda deltagare var det de största friidrottstävlingarna som någonsin hållits i Sverige inomhus. Vartannat år arrangeras friidrotts-EM för veteraner. Det startade i Birmingham 1997 och har sedan arrangerats i Malmö (1999), Bordeaux i Frankrike (2001), och för två år sedan i spanska San Sebastian.

Största nation var inte överraskande arrangörslandet Sverige med 235 deltagare varav 52 var kvinnor. Därefter följde Tyskland med 203 och Storbritannien 120. Finland kom med 96 aktiva, Norge med 47 och Danmark med 17. Israel hade bara en aktiv att ställa på startlinjen. Totalt deltog 30 länder. Det hade varit 31 om inte migrationsverket satt stopp för Moldaviens trupp på sex personer. Äldst var Herbert Liedtke från Sverige med sina 89 år (troligtvis var undertecknad yngst, 3 mån yngre och jag hade varit för ung). Herbert stod på händer framför lokal tv som var där och filmade. Herbert ska alltid göra sig till, klagade Asta Larsson, en av de äldsta i Svenska truppen med 74 år. Bo Ringholm avbröt budgetarbetet för att inviga veteran EM. – Idrott är viktigare än budgetar, tyckte Bosse.

På 1050 talet kom den engelske biskopen Eskil för att kristna folket i Rekarnebygden. Omkring 1080 blev missionären stenads till döds. 1659 får Eskilstuna stadsrättigheter.1832 anlade Theofron Munktell sin mekaniska verkstad och inledde därmed utvecklingen av Eskilstuna till en industristad. Arenan vi tävlade i heter Munktell arenan (invigdes i december 1995) och var tidigare traktormonteringshall. Alla hotell både i Eskilstuna och i Västerås var fullbelagda sen lång tid tillbaka. Flera aktiva kom till E-tuna och hade ingenstans att bo, vilket ställde till problem för arrangören. Kvällen före första tävlingsdag blev en dator stulen. Detta plus att det var för få funktionärer gjorde att tävlings schemat blev kraftigt försenat. Övriga dagar hölls schemat punktligt.

EVAA (European Veteran Athletic Association) är nu 25 år. Och återigen har programmet för dessa mästerskap utvidgats; utomhusgrenar såsom gång och terränglöpning finns officiellt med som en del av dessa mästerskap för att visa på utvecklingen av tävlingarna.

10 km gång gick runt Strömholmen. Banan mätte 1300 m, som ligger strax utanför själva inomhusarenan. Vi hade tur med vädret, solsken och ett par plusgrader. På kvällen efter tävlingarna började det snöa. Den italienske överdomaren krävde att alla skulle gå i kortbyxor. I varje fall så att han kunde så våra knän, för knä sträckningens skull. Detta krävde han på själva startlinjen. På genomgången inför tävlingarna kvällen före var det ok att gå i thights. Det hade italienaren missat. Det är tävlingsledarens sak att avgöra och inte domarens. Nu blev tävlingsledaren överkörd. Starten blev ca 10 min för senad. De som bara hade tagit med sig långbyxor fick ta av sig dessa och gå i bara kalsongerna.

 Milloppet är jag mycket nöjd över. Fick en fin resa där jag låg sist i första klungan första 2 km på ca 10-15 man. Efter hand avancerar jag till delad andra plats. Tysken Denis Franke som har stora meriter på seniornivå var för bra. I spurten fick jag stryk av greken Hristos Karagiorgos med två sekunder. Franke fick 45.55 och jag 46.38. Den 52 årige greken tävlade på högsta seniornivå för så sent som för nio år sedan. En stor merit är att jag slog svenske Bengt Bengtsson med 33 sek. I och med att jag slog Bengt vann jag Sveriges första medalj.

Endast två timmar efter gångtävlingen skulle jag springa 3000 m i M35 klassen. Nu var det tur för min del att tidsschemat sprack, så jag fick ytterligare tre timmars vila. Även prisutdelningen var försenad. Nu gick jag i stort sett gå från prisutdelningen på gångens 10 km till startlinjen på löpningen. Tio anmälda varav sju kom till start i M 35. Efter att ha tagit ut mig totalt på gångtävlingen var målet att undvika att bli varvad tre gånger och att komma under 11 min. Det lyckades. Segraren varvade mig för andra gången precis när han gick i mål och tiden 10.38 får vara godkänd. De åtta första får diplom, tur att vi inte var flera. Jag kom sjua och fick mitt diplom. Du måste personligen hämta ut nummerlapp och diplom och kunna bevisa att du är du.  I flera klasser var det bättre segrar tid i M40 än i M35.

Ca 10-15 smålänningar tävlade på EM. Nämnas kan att Erik Gerdin tog dubbla guldmedaljer på 3000 m och i terränglöpningen, detta i M 50 klassen. Fredagen var vilodag på tävlingsfronten för min del. På lördag kvällen gjorde jag min tredje start i mitt första veteran EM. Kändes stelt på uppvärmningen och inte blev det bättre på tävlingen över 3000 m gång. Hade hoppats på 20 sek bättre tid. Men en klar andra plats blev det efter tysken Franke ,där jag varvade fjärde mannen som även han kom från Tyskland. Greken som slog mig på 10 km blev diskad. Själv hade jag inga anmärkningar alls från domarna vilket så klart känns bra. Tyvärr drabbades gångare i M55, 75 och 80 av att varvräknare räknade fel på varven, svagt ! En Ungrare i M40 hade bara betalat startavgiften på 10 km. Han gick 3000 m, där han kom tvåa. En protest lämnades in som gick igenom. Ungraren ströks från resultatlistan. En sak man ska lära sig på stora mästerskap är att signera sitt namn senast 90 min före start för att få starta.

Det finns medalj tider uppsatta för att det ska delas ut medaljer om det är tre eller färre startande. Startavgiften var 340:- för ytterligare starter 110:- plus administrations avgift på 100:-  Som vanligt slås det mängder av mästerskapsrekord, Europa och världsrekord. För att inte tala om alla svenska och nordiska rekord. Tv och massmedia bevakade tävlingen bra.

Läs mer om tävlingarna på www.evaci2005.se

 

Christer Svensson