Smålands FIFs Årsmöte i Åseda
6 mars:
I lördags hade vi vårat SDF-Årsmöte på Hotell Olof i Åseda. Efter några återbud närvarande 14st klubbar, 18st ombud med rösträtt och totalt 31st personer, vilket är ganska låga siffror. Dock bättre än fjolårets bottenrekord på 12/16/29, medan ett stort deltagande skulle kunna handla om 20st klubbar och över 40st pers.

Mötet inleddes som vanligt med parentation för våra avlidna trotjänare inom friidrotten, på sidan 40-41 i Verksamhets-berättelsen kan man läsa lite om Arne Gustafsson, Ingvar Lundberg, Per-Ivar Karlsson och Ragnar Lundberg, tyvärr missade vi att få med Rune Gustavsson här men han kommer i nästa års version, samt ett informationsblad fanns att ta vid sidan om övriga årsmöteshandlingar.

Ronny Nilsson, Oskarshamn utsågs till mötesordförande, sittande sekreterare Markus Andersson fick det uppdraget samt Ingvar Ellbring och Reino Östergren utsågs till justerare & rösträknare. Därefter paus för prisutdelning enligt bilaga.

Verksamhetsberättelsen 2011 bläddrades igenom sida för sida med möjlighet att kommentera. I denna fanns även förvaltningsberättelse och revisorernas utlåtande, vilket i sin helhet godkändes av mötet och lades till handlingarna. Styrelsen beviljades också ansvarsfrihet.

Sett framåt fick SmFIF:are från varje kommitté komma fram och presentera sin verksamhetsplan för 2012. UC Småland / Utbildningar med Ingela & Eva var först ut där man påtalade att barn- o ungdomstränarutbildningarna håller på att göras om, start ifjol med 7-10år och nu i vår nytt upplägg med 10-12, medan 12-14 kommer till hösten. Dessa mer inriktade på friidrott medan man får gå SISUs Plattformen & Grundtränarutbildning för att lära sig mer om de allmänna delarna som pedagogik och barn- & ungdomars utveckling. I och med nya upplägg på kurserna behövs nya kunskaper hos våra instruktörer och just denna helg gick också flera utbildar-utbildningar nere i Malmö med så många som 7st smålänningar, mycket positivt då behovet av fler istruktörer är stort som vanligt. En annan utbildning som ändrat upplägg och går nu i vår är Friidrottens organisationsledare 31 mars i Växjö som Michael Ostrelius håller i och där vi hoppas på många deltagare. I övrigt såklart också nämnvärt att Småland historiskt legat i framkant bland distrikten när det gäller utbildning och vi tror nog det gäller även idag.

Malin för ungdomskommittén meddelade att det tyvärr bara blev ett år för henne som ungdomsansvarig då andra uppdrag dykt upp och tiden inte räcker till. Annars en liten summering av fjolåret där vi vann GM inne och kom tvåa ute, svårt att få folk som jobbade med Distriktsmatchen men den genomfördes i alla fall i Kalmar med Småland som segrare. Nästa helg går årets GM inne där Malin och Terese ställer upp som ledare.

Sen tog Ronny över ordet och berättade att han råkat glömma att dela ut veterancups-medaljerna i Karlskrona tidigare i vinter men har med kuvert nu som klubbarna får plocka till sig och dela ut, eller så kommer de skickas ut. Till sommaren flyttas 800m och 1500m från Stora VDM (som går 8 sep, samtidigt som VDM i halvmarathon) till Stora DM-helgen i Jkpg så slapp vi den krocken och komplett deltagande i Cupen blir möjlig. Två betydelsefulla personer har avlidit, Ingvar Lundberg och Rune Gustavsson som Ronny skrivit ihop en del om och tryckt upp papper som mötesdeltagarna kunde plocka till sig av. I övrigt oförändrad kommitté 2012.

Vidare till statistik där Markus meddelade att Smålands-Bästa kom ut i tid i januari och fler ex går att köpa för 35kr/st, tidigare årgångar finns att plocka till sig gratis. Inne-häfte kommer i april. Anders Grönvall är den som gör alla årsbästalistor, Markus redigerar ihop dem till de två skrifterna, Göran Graberg gör veterantopplistor och Christer Svensson hjälper till med landsväg. Vid sidan om kommittén gör Kettie & Gösta intressant statistik, dels en DM-pärm med alla medaljörer för senior- och junior-DM sen starten 1903, dels 100-bästa utomhus och 50-bästa inomhus.

Anders framträdande för tävlingskommittén blev ovanligt kort då faktiskt hela DM-programmet är klart nu, ett litet frågetecken står kvar om Jkpg arrangerar Lag-UDM-finalen, men det verkar som det också går bra. Vid sidan om DM-programmet sker dock mindre ändringar och tillägg fortfarande då och då, bl.a. tillkommer Smålandsspelen i Växjö 30 maj.

Tommy var inte heller så långrandig för anläggningskommitténs räkning, det som är på gång är förstås hallen i Växjö som Jan Sandberg strax kommer berätta mer om, allvädersbanor i Ljungby till sommaren och att Jkpg sökt SM-veckan 2014-2015 och om de tilldelas det (blir klart i juni) kommer Råslätts IP rustas upp med bl.a. 8 banor på upploppet och större läktare och pressavdelning.

Det var alla kommittéer, nästa punkt på dagordningen var styrelseförslag och motioner, några motioner har ej inkommit, däremot föreslår styrelsen att vi går vidare i ett projekt framöver med syfte att utveckla Småländsk friidrott, vilket mötet beviljade. Strax kommer ansökan om en förstudie skickas in till Idrottslyftet och Michael Ostrelius kommer sen under 3 mån åka runt och träffa klubbarna och diskutera deras behov av utbildningar och aktiviteter, samt intresse att delta i projektet. Om intresset är tillräckligt stort och vi hittar ett bra upplägg kommer vi från hösten starta ett treårigt projekt. Information om hur det hela fortlöper kommer framöver.

Sen var det dags för en ekonomisk presentation där Markus först drog lite bakgrund om att vår ekonomi var stark för några år sedan, sen det motsatta från 2010 där främsta orsak var de slopade sanktionsavgifterna. I vintras har vi haft två möten för att komma till rätta med det årliga underskottet på ca: 70.000kr per år, vilket vi fick ner till -19, men sen åkte budgeten tillbaka till -69.000kr när SFIF meddelade att de sänker sina bidrag. Om inte bidragen ökar igen framöver eller att vi ökar våra inkomster på andra sätt lär vi få skära ner på kanslitjänsten, och då försöka återgå till mer ideella uppdrag eller stryka/dra ner på verksamhet. En mer detaljerad arbetsbeskrivning över tjänsten inkl. prioritering ska göras framöver som kan vara bra underlag. Efter denna presentation godkände mötet förslagen till Service-avgift och budget, där den förstnämnda innehåller en höjning av grundavgifterna från 500 till 550kr för B-föreningar och från 1000 till 1100kr för A-föreningar, annars oförändrat beräkningssätt för tilläggsavgifterna för de större klubbarna.

Årsmötet pausades nu och Jan Sandberg berättade under 40min fram till lunchen om den kommande Telekonsult Arena i Växjö. En inomhushall byggd enbart för friidrott med hela 6 banor runt, 1100 sittplatser på teleskopläktare, generellt gott om plats, hårda mondobanor (mjukare att träna på finns kvar i Tipshallen) och helt handikappanpassad. Skalet på bygget är nu färdigt och innan semestern ska det även vara klart invändigt, sen beläggning, inredning, m.m. på höstkanten fram till den 6 okt då hallen ska invigas med en internationell gala. IFK Växjö äger arenan, har lånat 55 miljoner av kommunen och förutom fördelaktig ränta får de även ett bra driftsbidrag framöver. Tufft läge ändå men med enorma möjligheter, de samarbetar gärna med SmFIF och smålands klubbar för att utnyttja hallens potential mer än de själva skulle klara av. Universitetet har ATC-certifiering i mångkamp och långa kast vilket innebär att IAAF kommer rekommendera Växjö som träningsbas för elitfriidrottare som fått stipendium. Arrangemang kommer webbsändas och hallen kommer utrustas med storbildskärm. Planerade tävlingar förutom invigningsgalan är en stor arenatävling för alla åldrar 19-20 jan 2013 (sen årligen) och nästa år har IFK Växjö även tilldelats Mångkamps-SM 9-10 feb som kommer samköras med landskampen SWE-FIN-NOR. 9-10 mars går World Indoor Throwing nästa år tillsammans med GM 13-14år. 2014 hoppas IFK Växjö på att köra en internationell mångkampsgala. Som ni märker kommer de storsatsa på inomhustävlingar framöver, och ta det lite lugnare utomhus, för att utnyttja inomhushallens dragningskraft och potential. Stora arrangemang föredras framför flera små, vilket även gäller Smålands DM. Kostnaderna för att hyra hallen av IFK Växjö kommer inte öka allt för mycket.

Lunch! Klyftpotatis, kyckling, sås och sallad, semla till efterätt.

Därefter berättade svenska rekordhållaren i tiokamp, men också drabbad av många skador, Nicklas Wiberg, om hur han jobbar med motivation. 2009 slog han Henrik Dagårds svenska rekord med 3p marginal och blev VM-7a i Berlin på 8.406p. 2010 inledde han EM i Barcelona med en bra förstadag, sen tvingades han bryta pga matförgiftning. Därefter återkommande besvär och operationer med ena foten fram till juli 2011, då han friskförklarades, följt av att hälsenan gick helt av när kan kickade boll i augusti... Tillbaka till ritbordet kan man säga. Nicklas har fått fundera på målsättningar och OS kvarstår som nr. 1, men nu mer inriktat på Rio 2016 snarare än London 2012. Tålamod är förstås ett nyckelord. Att lägga skorna på hyllan känns inte aktuellt i och med att han fortfarande känner att han har mer att ge och möjliga toppresultat ogjorda. Här kommer vi in på motivationsbiten där Nicklas poängterar vikten av att trivas med träningen och livet, exempelvis har han fått nöja sig med träning för främst överkroppen senaste halvåret vilket kan bli enformigt och då kan träningen göras lite roligare med kreativa övningar, t.ex. har han kastat spjut stillastående med det skadade benets knä på en pall. Även viktigt att göra saker man trivs med utanför idrotten, poängen är alltså trivas & må bra, så att motivationen fortsätter ligga på topp och att man därmed orkar ta sig igenom alla de timmars träning där syftet är desto mer inriktat på "att bli bättre". I övrit omges han av ett bra team beståendes av sjukgymnaster, läkare flera olika tränare där huvudtränaren Kjell Andersson lägger upp lite rapporter och filmklipp på coachkjellandersson.wordpress.com Nicklas har nu också sällskap av en Norrman på träningarna, som faktiskt flyttat ner hit med familjen just för att träna ihop med honom. Själv pluggar Nicklas heltid på Linnéuniversitetet, bor kvar hemma hos föräldrarna, kan nu springa lite grand och hoppas på comeback i mångkamps-klassiska Götzis.

Sen var det dags att avsluta mötet med diverse val, där AnnLis omvaldes som ordförande och Calle & Ronny som ledamöter. Avgick gjorde Eva och Malin, där Michael Ostrelius nyvaldes som utbildningsansvarig men tyvärr inget nytt namn på ungdomsposten, styrelsen fick här i uppdrag av mötet att tillsätta platsen om de fick tag på någon villig. Kvarstår i styrelsen gör Anders & Mats. Revisorerna Leif och Kent omvaldes, liksom valberedningen med Monica, Ingvar och Christer. Här påpekade Ingvar att uppdraget är svårt och riktade ett tack till ledamöterna som ställt upp för omval samt till Markus. Smålands ombud till SFIFs Förbundsårsmöte i Sollentuna 24-25 mars blev följande tio: Jan Bengtsson, Håkan Widlund och Fredrik Ahlström från IFK Växjö, Ronny Krönvall WSK, Markus Andersson Högby, AnnLis Hellsten Oskarshamn, Suzanne Wiberg FI Kalmarsund, Elisabeth Gardmar-Karlsson Kalmar SK samt Christer Svensson och Måd Thorssell från Växjö AIS. Avslutningsvis fick styrelsen som vanligt i uppdrag att utse våra tre ombud till SmålandsIdrottens och SISU Smålands årsmöte 16 april i Jkpg.

Kallelse | Föredragningslista | Valen | Röstlängd | Resultat-11 | Budget-12 | Service-avgift-12 | Prisutdelning | Deltagarlista


På fredagskvällen hade vi även styrelsemöte.