UC-möte / Ledarträff i Växjö

30 okt:
I lördags hade vi vår årliga ledarträff som denna gång gick på Linnéuniversitetet i Växjö. Styrelsemöte på fredags-kvällen, vanligt Smålands-möte på lördagsförmiddagen där 21st klubbledare och SmFIF:are närvarade. Dagen inleddes 8.30 med samling & fika, för att sen dra igång kl. 9. Ordförande AnnLis Hellsten hälsade välkomna och körde ett upprop.

Deltagarlista        
Ulf Garpmo IK Hinden   Leif Karlsson SmFIF/Alvesta FI
Sonny Bodén IK Hinden   Michael Ostrelius SmFIF/Habo FIF-04
Patrik Eklund IK Hinden   Sven-Eric Martinsson SmFIF/IK Hakarpspojk.
Suzanne Wiberg Kalmar SK   Markus Andersson SmFIF/Högby IF
Elisabeth Gardmar Karlsson Kalmar SK   Carl-Gustaf Nilsson SmFIF/Högby IF
Mia Jansson Ljungby FIK   AnnLis Hellsten SmFIF/Oskarshamns SK
Ronny Nilsson Oskarshamns SK   Ingvar Ellbring SmFIF/Stensjöns IF
Reine Karlsson Skruvs IF   Anders Andersson SmFIF/Villstads GIF
Jan Bengtsson IFK Växjö   Ronny Krönvall SmFIF/Wärnamo SK
Claes-Peter Davidsson Växjö LK   Tommy Ursby SmFIF/IFK Växjö
      Ingela Nilsson SmFIF/IFK Växjö
Summa: 21st. Plus 6st från SFIF, 10st från Skåne och 6st från Blekinge på eftermiddagen.   

Tävlingar 2013, Anders Andersson
Nästa års tävlingsprogram var första punkten för dagen, alla närvarande fick varsin version på papper och TÄK:s ordf. Anders inledde med att Svenskan inte riktigt är klar med sitt centrala program vilket ibland brukar strula till det för oss på Smålandsnivå. Alla vanliga tävlingar är annars färdigbehandlade med sanktion genom FRIDA och vi fokuserar idag mest på DM-tävlingarna där vi ligger ganska bra till med det mesta färdigt jämfört med tidigare år.

I år kommer alla DM gå på hemmaplan, dvs inget åkande ner till Karlskrona, i och med nya arenan i Växjö. Första DM-tävlingen är IVDM 12 jan som precis som tidigare år går uppe i Jönköping. Sen läggs Stora IDM, IJDM, IUDM o 800+3000m för veteraner in i Växjös nya Best Western Games 19-20 jan. Inga dubbla placeringar kommer delas ut, med untantag av veteranerna som måste anmäla sig i seniorklass (vet finns ej) och därmed får en seniorplacering på köpet. Vi flaggar för att BWG kanske kan få in så många anmälningar att man sätter stopp i vissa grenar, även om ambitionen är att ta emot alla. Håll utkik och anmäl er tidigt om så skulle vara fallet. Växjömångkampen där vår DM-mångkamp brukar läggas in arrangeras inte i år pga att IFK Växjö fått ISM, IJSM, IUSM i mångkamp 8-10 feb. Här läggs DM in, men 12-14år saknas. Läget är oklart och frågan lyfts om SmFIF ihop med klubbarna tillsammans skulle kunna arrangera ett mångkamps-DM för 12-14år. Växjös Jan Bengtsson meddelar dock att det inte är omöjligt att klämma in dessa klasser på fredagen, vi hoppas på det och avvaktar besked. Inomhus avslutas med IDM i viktkastning inlagt i World Indoor Throwing 16-17 mars, också i Växjö.

Utomhus inleds som vanligt med Terräng-DM som i år kommer gå 27 april i Nässjö. Lag-UDM kvalomgång 1 är sen placerat i slutet av maj men här är arrangören ihop med deltagande lag fria att välja en dag. Jkpg Friidrottskrets tar Norra och Kalmar-klubbarna tillsammans den Södra. Sen kommer stora DM-helgen för seniorer, juniorer och ungdomar där både arrangör och datum varit oklart. Helgen har roterat mellan de tre länen i två år nu och 2013 är det Kronobers tur, länets klubbar gemensamt alltså. Frågan har ställts till IFK Växjö som tävlingsort & huvudansvarig, men de har sagt att de inte orkar pga fokus på inomhus och flera andra arr i maj. Frågan har då bollats vidare till Ljungby, Alvesta och Skruv, där Ljungby har all utrustning på sin nya arena, men vill öva sig på några mindre tävlingar först. I Alvesta & Skruv har man ingen egen eltid, i Skruv finns dessutom bara fyra banor runt. Beslut togs att något annat län får ta det ändå, Kalmar utsågs och helgen spikades till 25-26 maj, dvs krock med Stafett-SM.

Efter att denna nöt var knäckt flöt resten av DM-året på relativt enkelt. DM & UDM i stafett läggs in i Oskarshamnsspelen 3 juli, 5000m, 3000m, 2000m i Ölandsspelen 7 juli, DM-mångkampen har en ganska bra helg 17-18 aug, men saknar arrangör. Pga få deltagare skulle nog denna och kanske andra DM-tävlingar behöva vara öppna framöver, just mångkampstävlingar finns det inte särskilt många av i landet. Ungefär samtidigt går andra kvalomgången i Lag-UDM, där exakt dag bestäms av arrangör + deltagande lag precis som omgång 1. Arrangörer är Habo FIF-04 för Norra och för Södra släpps arrangemanget från tidigare tänkta Växjö till Ljungby FIK som särskilt frågat efter att arrangera. DM o VDM 10.000m går i Värnamo med Apladalens LK som arrangör, datumet 24 aug kommer dock ändras pga att Götalandscupen hamnat där. DM i Castorama börjar i slutet av aug och pågår fram till mitten av okt. DM o VDM i halvmarathon läggs in i Hultsfreds marathon 7 sep även om det inte ligger helt bra med Tjejmilen samma dag. Lag-DM i Jönköping 21 sep, Lag-UDM-finalen i Värnamo 22 sep och samma dag Långa Terräng-DM inlagt i Ulfveloppet, Södra Vi IF. DM-året avslutas med Växjö Marathon 19 okt.

Ingvar Ellbring lyfte frågan om inte IVDM också kunde gå i Växjö i framtiden så löpsträckorna 200m, 400m och 1500m kan tillkomma. Det blir isåfall ett mindre arrangemang om det inte samkörs med något och IFK Växjö vill nog inte ta det utan det får bli ett Smålands-arrangemang. Vi får se över möjligheten.

Valberedningen, Ingvar Ellbring
Ordförande Monica Eneros har varit sjuk under hösten men är bättre nu. Christer Svensson arrangerar en tävling på Värendsvallen idag. Ingvar är dock här. I våras var de tveksamma på om de skulle ställa upp i valberedningen framöver, men tycker annars att uppdraget har känts okej. Ungdomsansvarig saknas dock. Helst vill de inte bara ha ett namn, utan någon kunnig och engagerad person. De vill ha, och behöver, hjälp med detta. Svaren de ofta får är att klubbledarna prioriterar verksamheten ute i klubbarna i första hand, och det är helt riktigt att göra så, men SmFIF är också viktig... Inte minst ungdomskommittén. Nu är det fortfarande ett halvår kvar till årsmötet och gott om tid, men tiden går och snart står vi där med risken att inte ha fått fram de nya kandidater som behövs.

UC Småland/Utbildning, Ingela Nilsson & Michael Ostrelius
Ingela jobbar ständigt på att få ledare att gå utbildningar, men i år har det rent ut sagt varit "skitdåligt" med deltagare på våra kurser. Många har fått ställas in. Löptränare flyttas till våran pga att vår instruktör Jessica Gylfe varit sjuk i körtelfeber. Tre kurser är kvar i år. Stavfördjupningen kommer dock att genomföras lovar Ingela till några oroliga klubbledare som har anmälda ledare dit.

Barn- och ungdomstränarutbildningarna har fått nytt upplägg i år med ny bok och bra DVD, även nya utbildade instruktörer som inte fått praktisera sina kunskaper när kurserna blir inställda. Generellt verkar friidrotten vara nere i en svacka, jämfört med för några år sedan då fler barn & ungdomar strömmade in till klubbar, nya föräldrar & ledare rekryterades som då behövde gå utbildningar. Nu har behovet mattats av. Enligt den enkät föreningarna har fått svara på i samband med projektets förundersökning finns dock ett stort behov av att utbilda ledare, men då är det väl så att klubbarna till att börja med saknar de ledare de egentligen ser ett behov av, och en ledare som "behövs men inte finns" går ju inte att skicka till någon utbildning.

När kurserna får ställas in pga för få anmälda deltagare brukar Ingela hänvisa till närliggande distrikt/UC. Problemen med minskad efterfrågan på kurser är dock inte unikt för Småland utan samma gäller för flera andra distrikt, Ingela har undersökt. Utökat samarbete med Blekinge & Skåne vore tänkbart för att klara dem minskade efterfrågan. Dock drar sig många klubbar och ledare för att åka längre sträckor, men åt detta håll får vi nog ändå försöka med. En riktlinje på 12st finns för att en kurs ska genomföras, men det brukar gå att förhandla ner till 9st. Vid färre ges inget landstingsbidrag vilket bidrar till svårigheten att få kurser med få deltagare att gå runt rent ekonomiskt.

En tanke är att låta aktiva äldre ungdomar att gå kurser, kanske inte för att själva bli tränare/ledare sen, men för sin egen personliga utvecklings skull. Habo har på de senaste åren satsat på att ta in barn redan från 6års ålder och nu är hälften av deras medlemmar 6-9år. Samtidigt har man jobbat hårt på att få in föräldrarna i verksamheten. Föräldrar verkar dock numera vara mer svårlockade då de är inblandade i fler håll i samhället nu jämfört med förr i tiden. En annan tanke är att bläddra i äldre verksamhetsberättelser och statistik för att ta kontakt med fd. aktiva som slutat, fördelen med dessa jämfört med föräldrar är att de KAN friidrott.

Efter funktionärskursen i Ljungby saknade de en utvärdering, vilket de då fick göra själva. De upplevde också att kursen delvis låg på högre nivå än vad de hade tänkt sig.

Vårens kursprogram är under framtagning och kommer upp på hemsidan när det börjar bli klart, Ingela nämnde lite redan nu.

Veterankommittén - Ronny Krönvall
Ronny drog igenom den senaste tidens veterantävlingar med en del resultat, smålandsrekord i M55 höjd och stor ökning i Veterancupen sett över de 7år Ronny nu varit ordförande i kommittén. Främst då på de längre sträckorna, 5000m och uppåt, medan 800m & 1500m tydligen inte lockar lika mycket. Högby IF deltar flitigast och vann dubbelt i år i lagtävlingen. Veterancupen handlar alltså om att delta och plocka poäng vid VDM-tävlingarna i medel & långdistans, sprint, hopp och kast ingår ej. Orsaken ligger i prisets skapare, Villstad-Egon, som ville uppmuntra just långlöpningen. Det är fritt fram för andra att instifta priser till de andra grenarna.

Växjö LK:s Claes-Peter Davidsson påpekade att veteran-hemsidan uppdaterades bristfälligt och kanske skulle lyftas lite designmässigt. Ronny lovade att bättra sig, men den bristfälliga uppdatering handlade egentligen bara om startsidan, flera undersidor har uppdaterats löpande.

AnnLis Hellsten konstaterade att vi endast hade 4st kvinnliga veteranstarter vid stora DM i år, det brukar vara mest män även sett till tidigare år, men ett LITET lyft vore trevligt. Även på manliga sidan massor av ensamstarter, vilket är tråkigt. Det verkar mest vara långloppen som har bra deltagande.

Ungdomskommittén - Ingela Nilsson
Kommittén saknar tyvärr ordförande sen i våras, men ledamöter finns, Maria Tell från Högby IF, Josefine Nilsson från Oskarshamns SK (de två är nya) och sen John-Eric Ericsson som kommer från IFK Växjö men bor uppe i Stockholm numera, anställd på Svenska FIF ansvarig för bl.a. FRIDA. John-Eric är ett exempel på aktiv som fått genomgå alla utbildningar för sin egen del snarare än en framtida tränarroll. Ingela har pratat runt med olika personer i jakt på en ordförande för kommittén, utan framgång än så länge.

Kommitténs uppgifter handlar om Götalands inne & ute, samt Distriktsmatchen 17år där Danmark tyvärr drog sig ur i år så det blev inställt. Eventuellt kanske vi kan fortsätta med någon mindre variant enbart mot Skåne, dock är ju tävlings-programmet ganska fullt redan. Läger för 13-14åringar (enligt kommande års åldersindelning) ligger också på kommittén, men det har de senaste åren i regel blivit någon gymnasieelev i Växjö som Ingela uppmuntrat till att genomföra lägret som ett projektarbete. Nu är det Maja Eklund från IK Hinden som gör det, tillsammans med främst Josefine Nilsson men Maria Tell, Micael Fagö och Patrik Eklund är också inblandade. Hela 58st är anmälda! Lägret går alltså 10-11 nov i Växjö där nya Telekonsult Arena säkert lockat upp deltagar-antalet.

Statistikkommittén, Markus Andersson
Häftet med årsbästa-statistik inomhus 2011/2012 fortfarande inte utkommet, men nu får Markus skynda sig innan nästa inomhussäsong börjar om några veckor. Annars finns statistiken både inne & ute på nätet som Anders Grönvall sköter. Resultat från Göteborgsvarvet & Stockholm Marathon som påverkar årsbästalistorna på hel & halvmarathon en hel del har länge saknats pga att arrangörerna ej publicerar en riktig resultatlista vilket skapar merarbete för Anders, men nu är det med. Ute-statistiken ska snart redigeras ihop till en Smålands-Bästa 2012, beställningar tar Markus in under dec och utgivningen planeras till stora IDM-helgen i Växjö 19-20 jan. Viktigt som vanligt att aktiva, ledare och klubb-statistiker påpekar eventuella fel de upptäcker så dessa kan korrigeras innan det hamnar i tryck. I övrigt är det snart dags att sammanställa nya Smålands-rekord 2012, en hel del rekord-anmälningar har inkommit, men sannolikt inte för alla rekord som faktiskt har noterats. Efter att Markus gjort sammanställningen och stämt av mot inkomna anmälningar kommer påminnelse gå ut till övriga.

Ekonomi, Markus Andersson

Vi hade som syns på diagramet riktigt stark ekonomi fram till 2010 då sanktionsavgifterna slopades och sen dess har det istället gått brant utför. Vi har försökt bromsa fallet och bl.a. minskat våra kostnader kraftigt, men har misslyckats att få ekonomin i balans pga att bidragen från SFIF och SmålandsIdrotten samtidigt minskat. I SFIFs fall pga att de tappat sponsorer och själva fått sämre ekonomi, och för SmIF handlar en del av det bidrag vi får om lägerverksamheten inom distriktet och här är det viktigt att alla läger som genomförs kommer med i bidragsansökan, en redovisningsblankett fanns att ta för de som kört läger under året.

I siffror handlar det om ca: 240 tusen i tappade sanktions-avgifter och sen -61 och -36 tusen i resultat för 2010 & 2011, budgeten för 2012 ligger på -69 men landar nog lite sämre än så, 75-80 kanske. I kassan har vi då ca: 580 tusen vid utgången av 2012, men då ska man också veta att vi brukar ha ca: 200 tusen mer i kostnader än intäkter under första kvartalet, så allt under 300 tusen vid årsskiftet innebär egentligen dåliga marginaler. Med nuvarande minustakt skulle vi vara där om några år.

Vad som gjorts är bl.a. att vi i december förra året hade ett särskilt budgetmöte inför 2012 där ett utfall på -73 utan åtgärder minskades ner till -28, och sen till -19 vid ett möte till i januari. Sen blev ändå budgeten -69 vid årsmötet i huvudsak pga att SFIF där i mellan meddelat att de sänker sitt SDF-bidrag med 42 tusen.

Under 2012 har utbildningsverksamheten gått dåligt, tidigare har vi haft överskott på 50 tusen både 2010 & 2011, och budgeterade lite försiktigt +40 för 2012, men nu räknar vi bara med att uppnå hälften. -20 där alltså jämfört med budgeten. +20 sparades när Distriktsmatchen ställdes in, positivt för ekonomin men tråkigt för verksamheten. Bidraget från SmålandsIdrotten kom i april och blev -10 mot förväntat. Vid Lag-UDM fördelas anmälningsavgifterna ut till kval- och final-arrangörer, medan strykningsavgifterna stannar hos SmFIF, och pga många anmälda lag som ej kommit till start har det blivit +7 till SmFIF här. Årsmötet kostande några tusenlappar mer än budgeterat, medan det kommande 13-14års-lägret nog kommer ge lite mer än vi räknat med nu när det blivit så många anmälda. Summerat som sagt uppskattningsvis 5-10 tusen sämre än budgeten på -69. Mest svårgissat är utbildningarna där det skiljer många tusen mellan en bra och en inställd kurs.

Framöver är nytt budgetmöte planerat i dec där vi gör ett nytt försök att närma oss en ekonomi i balans, men det blir allt svårare att få ner redan nerpressade kostnader.

Ett förslag som nu presenterades är en avgift på 1kr/start för sanktionerade långlopp och arenatävlingar, vilket skulle ge ca: 40 tusen till SmFIF. Hur många starter respektive klubb har framkommer i Verksamhetsberättelsen på sidan 33. Beslut tas på åtsmötet till våren.

Telekonsult Arena, Jan Bengtsson

Denna nya ögonsten i Växjö har stora utrymmen, hela 6st banor runt, ett flertal gropar och ansatsbanor, plats för 1100 sittplatser, möjlighet att köra alla friidrottens grenar utom slägga och generellt gott om plats. Är ännu inte helt färdig, lite utrustning och inredning återstår. Jan Sandberg är arenachef. IFK Växjö äger och driver arenan, har lånat 55 miljoner av kommunen och får ett driftsbidrag. Nytt kansli återstår också, i det tidigare uppe i Tipshallen där även Friidrottsgymnasiet hållit till flyttar nu SmålandsIdrotten in.

Invigning skedde 6 oktober, landshövdingen sköt startskott och en hel del olika aktiviteter genomfördes och visades upp för en så gott som fullsatt läktare. Carro avtackades samtidigt och på kvällen hölls en fest. Framöver väntar läger de två kommande helgerna, sen hoppuppföljning, Luciasprintern 20 dec där man kan komma och testa de hårda och snabba mondobanorna, senare i januari stora Best Western Games där som sagt nästan samtliga DM-tävlingar inomhus läggs in. Mångkamps-SM i februari, GM och landskamp i mars.

Angående lördagsträningarna där UC Småland hyr hallen varje lördag kl. 14-16 och erbjuder de klubbar som antingen betalar säsongsavgiften 3000kr eller 500kr/gång att komma och träna under bra förhållanden. All utrustning finns, är inlåst men åtkomlig med den nyckel/blipp till arenan som varje aktuell klubb kommer tilldelas. Stavhopp får ej ske med svart knopp, vita kommer finnas att köpa.

Projekt, Michael Ostrelius
Varför ett projekt? Klubbarna fixar & donar med de vardagliga sakerna, för att styra verksamheten på mer lång sikt behövs planering. Det gäller såväl på klubbnivå som på Smålandsnivå. Bra förutsättningar finns i Småland med nya Telekonsult arena och 17st allvädersbanor runt om i distriktet. Vi är kända för Smålandsandan. Ett projekt ger oss resurser att hjälpa klubbarna med det som de vill ha hjälp med. En förstudie har pågått under sommaren, klubbarna fick besvara en enkät och responsen har varit positiv. De flesta känner behov av att få fler ledare, fler aktiva och fler som går utbildningar. Hur gör man då? Samarbete och samverkan är en förutsättning. Ett förslag är utskickat där Michael ville ha svar senast 15 okt, men endast två klubbar har svarat. Hur fungerar kommunikationen? Vi avvaktar nu på att få in svar från klubbarna, ingen idé att köra ett projekt för sig självt i det fördolda, utan vi behöver ha med oss klubbarna.

Liknande projekt finns redan i Norrland, Värmland, Uppland och Dalsland. SFIF och Idrottslyftet står bakom resurserna. Upplägget är som så att vi skickar in en central ansökan, efter att klubbarna kommit med feedback på den, och sen skickar alla klubbar som vill vara med i projektet in varsin ansökan i IdrottOnline och bifogar då den centrala ansökan. Varje klubb ger 20.000kr/år som klubben får och skickas vidare till en gemensam projektpott i Småland.

Målsättningen är att exempelvis samordna läger, träningsdagar i Telekonsult arena eller på andra platser med olika teman och med duktiga ledare som håller i det. Viktigt att projektet bedrivs nära verkligheten. En projektgrupp behöver bildas med engagerade personer, förutsättningar finns för att det inte behöver vara ideellt utan kan ge arvode. Men som sagt, nästa steg nu är att klubbarna skickar in svar på Michaels förslag och vad de skulle vilja ha hjälp med.

Lunch

Eftermiddagen, Stefan Fredriksson SISU
Stefan är fd aktiv och ledare i Södra Vi IF och fortfarande aktiv inom friidrotten i form av GUA (grenutvecklingsansvarig) i diskus för Svensk Friidrott. Eftermiddagen inleddes med att alla närvarande kort fick presentera sig.

Pia Bosdotter-Olsson från SFIFs styrelse fortsatte sen med en beskrivning av friidrotten just nu. På elitsidan vi är inne i ett generationsskifte. På långloppsfronten upplever vi en ny löparvåg. Nu jobbar SFIF med budgeten för framtiden, de har tappat tunga sponsorer och klent med publik vid Finnkampen har inte heller gett något önskat tillskott. Dessutom kommer deras och andra SF:s bidrag de får av RF från årsskiftet bl.a. baseras på antalet medlemmar i deras anslutna klubbar, och då utgår man ifrån de medlemsregister som finns i IdrottOnline. För friidrotten finns i dagsläget endast 10% av alla våra medlemmar inregistrerade där. Man kan få hjälp med detta av SISU. Innebörden blir mer nedskärningar framöver enligt "osthyvelsmetoden", dvs man kapar lite överallt. SDF-bidraget slipper inte undan utan kommer också att sänkas ytterligare framöver.

Andra föränderingar är att en Idrottsavdelning är på gång att skapas inom SFIF, där man på friidrott.se bara här om dagen annonserade om att man sökte en Idrottschef. Syftet är att få fram en lite mer långsiktig inriktning på verksamheten jämfört med hur en förbundskapten har jobbat. Upplägget ska vara klart till Förbundsårsmötet våren 2014 och kommer tas upp för diskussion på nästa års höstmöte, då vi hoppas på fler deltagare.

Åke Westerlund, också SFIFs styrelse, stack här i mellan med att påminna om att Inomhus-EM går i Göteborg 1-3 mars och att biljettförsäljningen nu startar där klubbar har förtur. Vollontärer sökes och arrangemangets slogan är "allt under samma tak".

Pia fortsatte med att gå in på det som eftermiddagens gruppdiskussioner sen kommer att handla om, nämligen de fem fokusområdena och genomförandeplanen, som vi känner igen från tidigare år. Först lite lägesrapport, som tyvärr var lite dyster. Endast området Arrangemang ser vi ut att nå målen, för Tränar- & ledarutveckling samt Barn & ungdomsverksamhet har vi i alla fall kommit en bit på vägen, medan målen inom Elit & landslag samt Föreningsutveckling får anses körda. Som exempel för det sistnämnda området fanns tre mål, dels 1000st som ska ha genomgått Organisationsledarutbildningen till 2013, och där hade vi 240st åren 2006-2009 och sen har 34 + 49 tillkommit 10+11, summa drygt 300st... dels att ha 1500st 18-19åringar som tävlar på arena och där hade vi 842st -09, sen har antalet sjunkit till 807 -10 och vidare ner till 803 -11... slutligen målsättningen 300st klubbar som deltar i höstmötena, medan utfallet 2010 & 2011 har varit mer blygsamma 95 & 97st... Ser inte heller ut att bli någon "tredubbling" 2012.

Sen delades vi in i grupper om 5-6st personer som fick under 20-30min diskutera ett fokusområde, vad kan föreningarna, SDF respektive SFIF bidra med för att vi ska uppnå de uppsatta nationella målen inom varje område. Sen roterades man till nästa grupp, så alla grupper fick prata om varje fokusområde. Precis som tidigare år bra och givande diskussioner med flera idéer på hur friidrotten skulle kunna utvecklas. Avslut kl. 17 och Stefan kommer nu sammanställa vad som sagts.

En reflektion från Markus är dock att vi kläckte en del bra idéer även ifjol, och åren dessförinnan, men vad händer egentligen med dessa? Inte särskilt mycket som genomförts va? Saknas det inte en del återkoppling till vad som redan är sagt, och är det inte dags att lämna det teoretiska idé-kläckar-stadiet bakom sig och gå över till praktiskt handling och faktiskt genomföra sakerna? En del ligger på klubbnivå där det väl får vara upp till klubbarna att kavla upp armarna och i mån av tid och engagerade ledare utveckla sig, medan det för oss på distriktsnivå nog får konstateras att det saknas en del resurser för att på allvar ta tag i utvecklingsarbetet. Antingen behövs fler ideella krafter som ansluter sig till styrelse & kommittéer och därifrån jobbar flitigt, eller pengar till anställd personal. Tyvärr lider vi brist på båda de kategorierna. Kanske projektet kan vara en väg framåt här?