Götalandsmästerskapen 13-14år, Uddevalla

13 sep:
I helgen arrangerade IK Orient GM 13-14år i Uddevalla och det känner vi igen från 2014 då samma förening/ort arrangerade mästerskapet både inomhus och utomhus. Nu gjorde våra aktiva ca: 160 starter, tog 57 placeringar bland de sex främsta, 30 medaljer varav 9 guld. I distriktskampen slutade vi preliminärt trea efter Göteborg och Skåne, arrangören har inte presenterat slutliga poäng ännu men efter första dagen låg vi på en klar 3e-plats. Utfallet är ganska likt tidigare år.

Nytt i år var dock att vi satsade på att arrangera en bussresa för stärkt sammanhållning, start i Färjestaden och sen plockades ca: 40st aktiva och ledare upp i Kalmar, Skruv, Växjö, Ljungby, Värnamo och Villstad. Distriktsledare från SmFIF var denna gång Ari Turunen, Maria Jonasson, Hedvig Nykvist och Emma Joabsson som därmed stod bakom planering och genomförande av anmälningar, resa, övernattningar, Smålandströjor, stafettlag och annat praktiskt och administrativt innan, under och efter tävlingen.

Sett till resultaten kan vi börja med ett Smålandsrekord i F13 60m häck, där gällde 9,42 inför 2017, medan FIK Färjestadens Linnéa Svanhall nu sprang på 9,36 i försöken, 9,28 i semifinalen, och sen vann finalen på 9,36! Troligtvis är 9,28 det nya rekordet såvida hon inte sprungit ännu fortare tidigare i år (oklart pga brist på statistikförare och därmed aktuella årsbästalistor). Förutom denna seger vann hon även höjd på 1,57 och tog brons i längd med 5,07.

I F14 diskus vann Villstad GIFs Johanna Emanuelsson på 35,66, inte riktigt Smålandsrekord men bara en meter ifrån. Skruvs IF hade också tre riktigt duktiga kastare, Alexander Karlsson vann både P13 diskus (40,94) och slägga (37,56) samt tog brons i kula (11,47), medan klubbkompisen Hugo Karsamo tog silver i kula (12,50), brons i både diskus (39,98) och spjut (38,02), samt nära medalj även i släggan som 4a (30,18). På flicksidan vann Jonna Lundgren diskus på 34,90 och tog silver i kula (13,34). Ljungbys Annie Rosén Andersson vann också F13 slägga på 38,19 och klubbkompisen Linn Johansson tog brons i diskus (29,00).

Johanna Emanuelsson, Jonna Lundgren, Annie Rosén Andersson. Foto: Deca.

Även i 14års-klasserna hade Småland ett flertal framskjutna placeringar i framför allt kastgrenarna, generellt mindre framgångar i hopp och löpgrenar. Eksjös Malin Lundgren vann F14 spjut på 33,64 och klubbkompisen Ebba Hultqvist i samma klass tog silver i slägga (40,45). Smålandsmedalj även i F14 kula, och i P14 tre kastmedaljer varav Habos Filip Aasa stod bakom dubbla silver i diskus (37,48) och slägga (36,69) och noterade även placeringar strax utanför pallen i kula & spjut.

Malin Lundgren, Ebba Hultqvist, Wilma Svensson, Felicia Åberg. Foto: Deca.

Ett undantag var F14 80m som var enda slätlöpningsgrenen under helgen där Småland tog medalj - och då två stycken då Oskarshamns Wilma Svensson vann på 10,43 och Villstads Felicia Åberg tog bronset på 10,50.