DM halvmarathon och Lång terräng genomförda
22 sep:
I helgen gick DM i halvmarathon på lördagen i Kalmar och DM i Lång terräng på söndagen i Södra Vi. Två långlopps-DM samma helg är ju inte optimalt men svårt att få till ett perfekt tävlingsprogram med alla flyttade, ändrade och inställda arrangemang detta corona-år.

Halvmaran i Kalmar genomfördes nu med totalt 163 deltagare varav 54 i DM, mot normalt +500 deltagare, och nu uppdelat i fyra heat med färre än 50st i varje, samt på en mindre central bana norr om stan då det inte går att stänga av centrala gator hela dagen. En större funktionärsinsats kombinerat med färre deltagare och mindre intäkter alltså. Vi och deltagarna får vara tacksamma för att det ändå genomfördes. Högby IF sticker här ut som arrangör och har genomfört ett antal långlopp på liknande sätt i år, medan de flesta andra långloppsarrangörer ställt in och några har kört virtuellt.

De snabbaste DM-löparna var IKHP:s Hjalmar Selskog 1:12:03 följt av Högby IFs Nils Hammaräng Grip 1:13:02 och Oliver Wykman 1:13:46. På damsidan IFK Växjös Rebecca Arnesson 1:34:18 före Kalmar RC:s Jenny Rådde 1:35:57 och IK Sisus Ann-Katrin Lundqvist 1:48:38. Ann-Katrin tog alltså seniorbrons trots att hon är K65, men i sin klass väldigt duktig och denna tid innebär nytt Smålandsrekord i klassen.


Lång terräng-deltagarna: Terese, Jimmy, Jakob och Jonathan.

I Södra Vi på söndagen valde föreningen att ställa in Ulfveloppet och enbart genomföra DM-loppet över 10km terräng som brukar vara inlagt, 6 män och 1 kvinna sprang nu. Högby IF brukar delta flitigt här men saknades nu när de hade fullt upp att arrangera och springa på lördagen. Västerviks OK:s Jakob Lööf vann på 35:41 med IKHP:s Jimmy Iby som silvermedaljör på 38:34 och Tranås AIF:s Jonatan Gustafsson tog bronset på 38:55. På damsidan vann Glasrikets RC Nybros Terese Friman, precis som hon i år gjort på DM 5000m och 10.000m, nu var hennes tid 44:04.