|
|
|
|
Ordföranden har ordet
(från 1998 års verksamhetsberättelse)
Friidrottsåret 1998 läggs till handlingarna. Ett millenniskifte kommer närmare och närmare - nu har vi bara ett år kvar på detta årtusende.
Tiden kan ingen stoppa!
Tanken slår mig, hur kommer folket om trettio/femtio år att bedöma dagens verksamhet? Dom där som höll på med friidrott på nittonhundratalet. Rena antiken då, kommer dom nog säkert att säga - såvida inte den nya tjugohundratalsmänniskan har ändrat den cyniska syn som vår generation har sett tillbaka med på artonhundratalet? Förmodligen kommer samma frågor att ältas även om femtio år. Ledarbrist, tapp av aktiva, arenor/ hallar, pengar i idrotten, etik och moral. Problem som vi så väl känner igen - brottas dagligen med i vår verksamhet.
Distriktets friidrott har nått fina framgångar under året.
Fyra segrar på senior-SM, flera JSM och USM-guld gör 1998 till ett av de bättre SM-åren genom tiderna.
I rollen kvinnliga förgrundsfigurer har vi sett, Camilla Johansson, IFK Växjö och Jessica Carlberg, Oskarhamns SK. En talangfull löpare är junioren Henrik Skoog, Villstads GoIF.
Av de mera rutinerade grabbarna har Kent Claesson, Per Karlsson och Peter Widén, mer än nog visat sig tillhöra den internationella eliten.
På ungdomssidan har framgångarna varit mer traditionella med åtta junior-SM och femton ungdoms-SM-guld.
Bilden av distriktets arenafriidrott visar på en pyramid med ett fåtal elitaktiva i topp, stor kvantitet med kvalité gällande ungdomsverksamheten för att övergå till en drastiskt smal överdel där breddverksamheten för seniorer varit mycket liten.
Trots en vikande trend har långloppen fortfarande lockat många till löpning. I dag är det främst motionslopp med enbart kvinnliga deltagare, som räddar deltagarsiffrorna.
En bild över den totala verksamheten i klubbarna skulle säkert visa en annan profil. Ledande klubb i distriktet med en bra och stabil pyramidprofil är givetvis IFK Växjö. Efter Växjö-klubben i topp har vi däremot en jämnare gradlinje av föreningar.
Det är flera faktorer som avgör en måttstock på en förenings verksamhet. Aktiva är viktiga men lika viktig är varje medlem, tränare som klubbledare, etc. Vi är alla unika som människor och det mesta vi gör på vår fritid styrs givetvis av graden på intresse.
I min egen förening samma som i distriktet ser jag hur viktigt det är att ha ett flertal medlemmar som vågar ta tag i saker. Personer som förstår helheten, de får minsann också något gjort - Redovisar sina ärende i tid, etc.
Hur tänker vi ha det med friidrott om tio år?
- Är en fråga som redan i dag måste sättas högt på varje friidrottsförenings agenda!
Hur möter vi framtiden när trenden är aptit på allt mer accelererande upplevelser för nutidens ungdomar. Där egenvärdet =(snabba upplevelser - tidigt specialisering ), väljs före ett investeringsvärde = (på lång sikt)?
Låter vi våra ungdomar komma till tals - eller är vi för överorganiserade i dagens friidrott?
Vad styr idrottsliga framgångar, hur viktigt är det med kreativa tränare - bra lokaler?
Har vi bra tävlingar?
Är bredd viktigare än elit - finns det någon kluvenhet?
Är det en robot anställd med lön av Föreningen AB vi vill ha som framtidens friidrottare! - Finns det plats för mångsidighet?
Varför tappar distriktet så många aktiva? Är pengar här avgörande? - Hur viktiga är andra faktorer som tillhörighet - social trygghet - en bra skolgång, etc?
Bland beteendeforskare talas det om tre viktiga K för idrotten = Kampen - Kroppsglädje - Kamratskap! Friidrotten har allt detta, men är vi medvetna om det och tar vi tillvara möjligheterna?
Har vi någon framtidstro eller ser vi mest till svårigheterna?
Själv har jag inte några entydiga svar på frågorna utan lämnar det fritt upp till var och en att själv begrunda. Diskuterar vi öppet ute i föreningarna är jag däremot helt säker på att vi med förenade krafter kan nå fram till en bra idétavla.
Med dessa ord vill jag varmt tacka alla delaktiga i friidrottsåret 1998.
Jag vill också framföra ett extra stort tack till vårt kansli, där en outslitlig Herbert Jobäcker med god hjälp av Lotta, som vanligt utfört ett enormt administrativt arbete.
Till Fredrik Ahlström som oförtrutet arbetar med FC-verksamheten.
Två andra som jag med respekt nämner är statistikerparet, Gösta och Kettie Gustavsson som utfört ett kolossalt värdefullt arbete genom att ta fram alla medaljörerna på DM från den första DM-tävlingen 1903 till dagens 1998. Utöver den ordinarie statistiken har Gösta och Kettie dessutom tagit fram en 50-bästalista.
Ingvar Thomsson
Ordförande
|
|