Justerad poängberäkning för Eric Walls vandringspris?
19 jan:
Resultatlistor för IJ/UDM & IVDM är nu skapade enligt "SmFIF-design" och med Eric Wall-poäng inkluderade i högerkanten + summering i slutet. En sammanräkning för Eric Wall 2010 är också påbörjad. Poängen är dock premilinära då förändring har diskuterats, men ej ännu beslutats. Kanske bestäms det på styrelsemötet på torsdag. Förändringarna handlar om att veteranernas poäng sänks från 3,2,1p för 1a, 2a, 3a till 2p för segrare, Lag-DM/UDM-poängen förstärks med 5ggr och Stafett/Terräng-lag med 2ggr jämfört med samma placering individuellt, samt ensamstart ger 0,5ggr poängen. För denna helg innebär förändringen ytterst marginella justeringar för ungdomar & juniorer i Växjö, medan veteranerna i Karlskrona tappar ca: 2/3 av de poäng de skulle fått med förra systemet.

Man kan naturligtvis räkna på olika lite sätt men ett ganska enkelt sätt är att se "hur många poäng som delades ut totalt jämfört med antalet starter" och där är siffrorna för IU/JDM 701,5p och 449st starter = snitt 1,6p per start, medan veteranerna i Karlskrona gjorde 38 st starter och fick 36p, dvs 1,0p per start. Med detta nya upplägg värderas resultaten på ungdoms- & junior-sidan 1,6ggr högre än veteran-resultat, vilket de flesta nog håller med om är rimligt (med det tidigare systemet hade veteranerna fått 93p = 2,4p/start denna helg). Man skulle också kunna titta på "hur hård konkurrens det var om de främsta placeringarna" (det är ju de som ger poäng) och få fram siffrorna snitt 4,8 deltagare per gren i Växjö och snitt 1,7st deltagare per gren i Karlskrona. Då är grenar man bjudit in till men som ingen startat i inte medräknade.

När det gäller stafetter, terränglag och Lag-DM/UDM har dessa tidigare gett lika många poäng som individuella placeringar, trots att flera personer varit delaktiva t.ex. fick IKHP 6+6 = 12p för sin dubbelseger på Lag-DM i höstas, vilket känns som en betydligt större prestation än att en enskild aktiv vinner t.ex. längd + tresteg på Stora DM. Med 5ggr poängen ger en senior-seger på Lag-DM 30p istället för 6p, och i t.ex. 13års-klassen på Lag-UDM får man 15p istället för 3p. På motsvarande sätt förstärks poängutdelningen för Stafett- & Terränglag med 2ggr = 12p för ett seniorlag, 6p för ett 13års-lag, osv. Såvida de inte är det enda laget, då gör tilläggsregeln "0,5ggr poängen vid ensamstart" att det blir +/- noll jämfört med tidigagre.