Startsida

   Organisation

   Föreningar

   Tävlingar

   Statistik

   Rekord

   Priser

   Utmärkelser

   Arkiv

   Historik

   Gästbok

   Länkar

 

SMÅLANDS FRIIDROTTSFÖRBUND

PROJEKT - "Friidrott i samverkan Småland Blekinge”


Michael Ostrelius, projektledare, michael.ostrelius@gmail.com, 070-458 06 70

Fokusområden 2014

1. Föreningsutveckling

I samverkan med ett urval av föreningar i Småland och Blekinge som vill utveckla sin verksamhet och organisation hjälpa dem att utveckla strategier för det de behöver, tex ledarrekrytering, öka medlemsengagemang, stärka ekonomin, ordning och reda på föreningsadministration.

Projektet rekryterar ett flertal föreningsutvecklare som får ett begränsat antal föreningar att jobba med. Föreningsutvecklaren arbetar utifrån den behovsanalys/handlingsplan, som projektledaren och föreningsutvecklaren tar fram i samverkan med föreningen, tex med föreningens medlemsregister, träff med anhöriga, prova-på-kvällar, rekrytering av tränare och organisationsledare. Detta sker i nära samverkan med konsulenter från Smålandsidrotten och Blekinges idrottsförbund.

Antalet föreningar beror på hur många som är intresserade och på hur många kvalificerade föreningsutvecklare projektet kan rekrytera.

2. Lägerverksamhet

Projektgruppen har beslutat att ta ytterligare ett steg i UC-Smålands utveckling av lägerverksamheten. Syftet är att indirekt stötta föreningarnas träningsverksamhet och aktiva genom att erbjuda gemensam träning och utbildning av föreningens tränare i samarbete med erkänt kunniga tränare/ledare. Utöver lägren för 13-14 år och 15-19 år planeras även följande grenspecifika läger:

  • 5-6 april i Växjö. Löpträningsutbildning och löpläger 15 och äldre på lägret, ansvarig Maria Lundgren, Växjö
  • 28-29 juni i Bottnaryd. Kastutbildning och kastläger för 15 år och äldre, ansvarig Michael Ostrelius, Habo
  • 4-5 oktober i Karlskrona. Hopputbildning och hoppläger för 15 år och äldre, ansvarig Ingela Nilsson Växjö/Anna Strenius, KA2IF
  • 28-30 november i Växjö. FIG+UC-läger 15 år o äldre + sprint/häckutbildning

3. Temaveckan 5-11 maj

Syftet är att skapa ett årligt återkommande friidrottsfokus på olika platser i Småland för att aktivt öppna dörrar för fler medlemmar, ledare och sponsorer i länens friidrottsföreningar samt för att stärka friidrottens varumärke.

Tanken är att marknadsföra friidrotten genom pressreleaser, artiklar och lokala aktiviteter med rikskända friidrottare som erbjuder föredrag och prova-på-verksamhet. Vi kommer även att bjuda in fd aktiva friidrottare utifrån ett register på 800 personer som vi utarbetat utifrån statistik från Smålands 10 bästa listor för män och kvinnor. Syftet med detta är att erbjuda dem en uppdatering i vad Svensk friidrott står för idag, vad den vill och uppmuntra dem till att hjälpa den lokala friidrottsföreningen.

Vi inleder temaveckan att under det första året genomföra planerade aktiviteter på följande orter: Habo, Värnamo, Västervik, Oskarshamn och Kalmar.


Redovisning av Projektet Friidrott i samverkan Småland och Blekinge 2013

Sammanställning vad vi gjort och påbörjat i projektet under 2013:

  • Sjösatt en ny organisation för UC-Småland/Blekinge och inlett ett samarbete med Blekinges Friidrottsförbund avseende utbildning och läger
  • Inlett en ledarinventering hos samtliga föreningar som är med i Smålands och Blekinges Friidrottsförbund i syfte att ta fram en individuell utbildningsplan och underlätta planering av vart vi förlägger vilka utbildningar
  • Sjösatt en ny lägerorganisation för UC-Småland i samverkan med Smålandsidrotten. Vi har genomfört ett läger för 15-19 år där ca 50 ungdomar och 30 tränare deltog
  • Genomfört en dialog/workshop under höstmötet/UC-träff som handlade om samverkan och projektet (Eksjö Södra IK, Alvesta FI, IK Hinden, Habo FIF, Högby IF, Oskarshamns SK, Hovslätts IK, Stensjöns IF, Kalmar SK, IK Sisu, Villstads GIF, Wärnamo SK, Ljungby FIK, IFK Växjö, Växjö LK). Samtliga dessa föreningar har bidragit med konkreta förslag på samverkan både lokalt och inom distriktet
  • Genomfört tre utbildningar för organisationsledare (Wärnamo SK, Oskarshamns SK, IK Hinden/Nybro, Kalmar SK samt Contact, Gnistan, Udd och KA2 IF). Som jag ser det har aktiviteterna i projektet varit en förutsättning för att dessa föreningar varit med på FOL
  • Inlett ett hjälpprogram för Västervik Friidrott där vi haft möte med ledare och anhöriga, utvecklingskväll för organisationen, träff med kommunen (samverkan om anläggningen) och genomfört flera träningspass med externa tränare
  • Genomfört 11 unika föreningsbesök i de flesta fall tillsammans med kontaktperson från SISU där en gemensam handlingsplan tagits fram (Färjestaden, Oskarshamn, Villstad, Västervik, Nybro, Högby, Sävsjö, Värnamo, Habo, Alvesta och Kalmar).
  • Haft en fortlöpande dialog med Jönköpings Friidrottskrets klubbar: Habo FIF, Hovslätt, IKHP, Bottnaryd och Lekeryd (Lekeryd var ej med i projektet)
  • De övriga klubbar som anmälde sig att vara med i projektet har jag haft kontakt med (via höstmötet, läger eller via telefon/E-post) där samtliga erbjudits olika tider för besök under hösten 2013.

Slutsats/analys

Rent generellt finns det mycket stora behov bland de föreningar jag besökt och varit i kontakt med. Ett försök att gruppera föreningarna i rött ljus (avstannande verksamhet), gult ljus (står stilla) och grönt ljus (utvecklas) befinner sig majoriteten på gult där de har fullt upp med sin basverksamhet och inte orkar, vill, har kompetens till att arbeta strategiskt med tex rekrytering och behållaperspektivet. Dessa föreningar har inte mycket att bidra med i projektet innan de beslutat sig för att våga prova nya grepp. Min förhoppning är att kunna få med dem nästa år igen.

Västerviks Friidrott stod på rött och har nu efter hjälpinsatser börjat utveckla sin verksamhet.

Några föreningar jag varit i kontakt med uppger att de inte haft tid för vare sig besök eller ork till att ens börja tänka i nya banor. De få ledare som är kvar fortsätter att gräva gropen djupare och djupare. Här funderar jag på vad som krävs för insatser i framtiden.

Glädjande är att Smålands friidrottsförbund fått in några fler friidrottsföreningar :Vimmerby och Södra VI, där Södra VI meddelat att de är med under nästa år.

Vi har valt att skapa en väl fungerande lägerverksamhet för att indirekt hjälpa föreningarna att ta hand om sina aktiva och tränare. Efter utvärdering av lägret för 15-19 år har vi valt att utöka lägerverksamheten med ytterligare 4 grenspecifika läger under 2014. Centralt planerade läger med både aktiva och utbildning/inspiration för tränare är något påtagligt, konkret och ger god utdelning.

Klubbar som sagt ja:

Småland
2014 ...

Blekinge
2014 ...